facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Στο "κόσκινο" της τρόικα

Έπειτα από αρκετό καιρό απουσίας, ένεκα των πολιτικών εξελίξεων, καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα, Πόουλ Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (E.K.T.), για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Η απόβαση, όμως, συνεχίζεται.


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η άφιξη εμπειρογνωμόνων… μακροπρόθεσμης θητείας, για να περνούν από «κόσκινο» τις μεταρρυθμίσεις και να συντονίζουν τις κυβερνητικές κινήσεις.

Η εγκατάσταση της ομάδας είχε προαναγγελθεί. Η τριμηνιαία έκθεση του αρχηγού της ομάδας κρούσης «Task Force», Χορστ Ράιχενμπαχ, απλώς επιβεβαίωσε την είδηση.

Εμπειρογνώμονες μακροπρόθεσμης θητείας εγκαθίστανται στην Αθήνα σε καίρια σημεία του δημοσίου τομέα, για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι… ΕΜΘ θα αναλάβουν δύο κύριες δράσεις:

1. «Σχεδιασμός και υλοποίηση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων»

2. «Συντονισμός/επίβλεψη τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα»

Μια σειρά από θεματικές συναντήσεις εργασίας πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου, οι οποίες, σε κάθε τομέα πολιτικής που καθορίζεται, θα παρέχουν στην ελληνική φορολογική διοίκηση πρόσβαση στη βέλτιστη πρακτική άλλων χωρών-μελών.

Στο «κόσκινο» της τρόικα

Οι επικεφαλής της τρόικα θα βρεθούν την Παρασκευή στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικα -Πόουλ Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (E.K.T.)- θα αρχίσουν τις επαφές τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σε τεχνικό επίπεδο ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα εξετάσουν τον προϋπολογισμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε από νωρίς το πρωί ο προϋπολογισμός και το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στις 12.30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει. Ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει, ο νέος προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εδώ και πολλά χρόνια που θα προβλέπει πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματώσει το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

«Θα κατατεθεί επισήμως στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο, για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει σελίδα στη δημοσιονομική της κατάσταση» δήλωσε ο Βενιζέλος, για να προσθέσει: «Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας είναι να ενσωματώσουμε στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το όφελος από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να είναι ισοδύναμο με το όφελος όλου του πακέτου του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση».

Zougla.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news