facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Έπεσε και η Ουγγαρία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε επισήμως πως η Ουγγαρία ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαική Ένωση.

Με ποιά λόγια πιστοποίησε η Λαγκάρντ την παράδοση της Ουγγαρίας στα ''νύχια'' της τρόικας;
"Το ΔΝΤ έχει λάβει το αίτημα των ουγγαρικών αρχών για πιθανή χρημαοοικονομική υποστήριξη" ήταν οι μετρημένες λέξεις που βγήκαν από το στόμα της επικεφαλής του ΔΝΤ.


Και επειδή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αμέσως μετά έγινε γνωστό πως ανάλογο αίτημα έστειλε η ουγγρική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Financial Times παρουσιάζουν πως η Ουγγαρία κατέφυγε στο ΔΝΤ ενώ προηγουμένως το έδιωχνε δαιμονοποιώντας το.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ουγγαρίας να ζητήσει συμφωνία «εξασφαλίσεων» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι περίεργη από πολλές απόψεις. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που συμπτωματικά επισκεπτόταν την Βουδαπέστη, δεν γνώριζε τίποτα. Ορισμένοι υπουργοί της ουγγρικής κυβέρνησης επίσης δεν γνώριζαν τίποτα.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι το αίτημα έγινε από μια κυβέρνηση η οποία τα είχε «χαλάσει» άσχημα με το ΔΝΤ πέρσι, με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε παρεμβάσεις στην εθνική ανεξαρτησία της.


Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη πολύ άτσαλα και βιαστικά, όταν η κυβέρνηση έμαθε ότι η πιστωτική αξιολόγηση της Ουγγαρίας θα κοπεί στο junk.

Κι έτσι ξαφνικά, η Ουγγαρία και ο πρωθυπουργος Viktor Orbán, βρίσκονται σε πολύ αδέξια θέση. Η Ουγγαρία είχε εξασφαλίσει πακέτο 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο 2008 για να προλάβει κατάρρευση του νομίσματος και ντόμινο στην περιφέρεια εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Αφού εκείνη η συμφωνία εξέπνευσε, έγιναν μια σειρά εσφαλμένα βήματα από την κυβέρνηση, που έπληξαν την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Οι νευρικοί χειρισμοί που έγιναν στο αίτημα της παροχής βοήθειας αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τους φόβους των επενδυτών ότι η «ώρα του ερασιτέχνη» δεν τελείωσε ακόμη στην Βουδαπέστη.

Φυσικά, οι αγορές αντέδρασαν με αρχική εκτίναξη στην είδηση ότι η χωρα ζήτησε βοήθεια με «προληπτικό μηχανισμό πίστωσης» από το ΔΝΤ. Όμως οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα εκδηλωθούν πολλές έντονες διαμάχες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ σχετικά με πρόσφατες κινήσεις της Βουδαπέστης, όπως τους ανταποδοτικούς φόρους, την κρατικοποίηση των ιδιωτικων συνταξιοδοτικών ταμείων και την προσπάθεια εκδίωξης του διοικητή της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας.

Η Ουγγαρία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και συντελεστή κρατικού χρέους επί του ΑΕΠ στο 76%. Όμως εχει επίσης έλλειμμα προϋπολογισμού περί το 7% του ΑΕΠ και το εξωτερικό χρέος, ιδιωτικό και κρατικό, προσεγγίζει το 110% επί του ΑΕΠ.

Η βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί πράγματι να βοηθήσει να εκτονωθούν οι πιέσεις στο φιορίνι. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ίσως βοηθήσει την Ουγγαρία να μην γίνει θύμα της απροσεξίας της.

newsit.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news