facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στα "κάγκελα" η Γαλλία με τον Παπανδρέου - Πείτε εάν θα μείνετε στο ευρώ ή όχι

Οι Έλληνες πρέπει να πουν "γρήγορα και χωρίς ασάφειες" εάν θα παραμείνουν στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Φιγιόν είπε ότι το Παρίσι λυπάται για την απόφαση "η οποία ελήφθη με μονομερή τρόπο" από την Ελλάδα να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία στήριξης της χώρας και κάλεσε τους Έλληνες να πουν "γρήγορα και χωρίς ασάφειες" εάν θα παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.


"Ασφαλώς (. . .) στη δημοκρατία το να στρέφεσαι στο λαό είναι πάντοτε θεμιτό αλλά λυπούμεθα, και θέλω να το πω επισήμως (. . .) για την απόφαση αυτή που ελήφθη με μονομερή τρόπο για ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλους τους εταίρους της Ελλάδας", είπε ο Φιγιόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Υπουργοί του Σαρκοζί κατά Παπανδρέου και δημοψηφίσματος

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος πρόσκειται στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου "άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας" αναγγέλλοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο στήριξης της χώρας του.

"Ο έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας που είναι επικίνδυνο για το λαό του, επικίνδυνο για την Ελλάδα και επικίνδυνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Λε Μερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Για τον Λε Μερ, οι Ευρωπαίοι επικρίνουν βάσιμα την ελληνική κυβέρνηση "ότι παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν το σύνολο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης και τις άλλες χώρες μέλη της Ευρώπης".

"Επιδείξαμε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, προς την ελληνική κυβέρνηση", όμως "η αλληλεγγύη πρέπει να λειτουργεί προς αμφότερες τις κατευθύνσεις", υπογράμμισε.

Για τον υπουργό, "αυτό που επείγει (...) είναι να γίνουν τα πάντα ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εφαρμοστούν, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε το μέλλον της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσουμε να πράξουμε ούτως ώστε να διαφυλαχθεί το κοινό νόμισμά μας".

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι "θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ;", λέει Γάλλος υπουργός

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα ότι το "αποδεκτό" ερώτημα για να τεθεί στους Έλληνες κατά το δημοψήφισμα που προτείνεται από τον έλληνα πρωθυπουργό για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης θα πρέπει να αφορά το αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

"Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα αν 'είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;', αλλά το αν 'θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;'", δήλωσε ο Λεονετί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

"Αυτό είναι ένα αποδεκτό ερώτημα, από τη μια πλευρά υπάρχει ασφαλώς ένα απαραίτητο πρόγραμμα λιτότητας για να ελεγχθεί το χρέος με αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης και από την άλλη η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά με την κήρυξη ταυτόχρονα κατάστασης χρεοκοπίας", συνέχισε ο υπουργός.

Ο Λεονετί αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αργεντινής "που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να τα βγάλει πέρα" με τη χρεοκοπία της, ενώ είχε τις δυνατότητες για να εξάγει. "Η Ελλάδα δεν έχει εξαγωγές. Συνεπώς αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει φτώχεια για τον ελληνικό λαό", δήλωσε.

"Δεν μπορεί να ασκηθεί καμιά κριτική στην ιδέα να προσφύγει κανείς στο λαό για να αποφασίσει, όμως πρέπει το ερώτημα να τεθεί σωστά", εκτιμά ο υπουργός.

"Πιστεύω", δήλωσε επίσης, "πως πρέπει να είμαστε σαφείς με τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγει από την κρίση παρά αυτή που προτάθηκε από τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης) με πρωτοβουλία της Γαλλίας και ότι δεν μπορούμε να πούμε: 'είμαι κατά της συμφωνίας, ταυτόχρονα παραμένω στη ζώνη του ευρώ και δεν βρίσκομαι σε χρεοκοπία'".

Η έξοδος από την ευρωζώνη "είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ' ό,τι για τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ακόμη ο γάλλος υπουργός.

newsit.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news