facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Νέα ψέματα από τον Βενιζέλο για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Οι συνήθεις φανφάρες με τις οποίες εμπλουτίζονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών αποκρύπτουν ότι η επικείμενη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία θα έχει μόνο δημοσιονομικό ενδιαφέρον.


Στη δισέλιδη ανακοίνωση, με πανηγυρική δήλωση 250 λέξεων του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, ξεκαθαρίζεται ότι βάση για τη διμερή συμφωνία θα είναι η αντίστοιχη Ελβετίας - Γερμανίας. Το υπουργείο παραλείπει, όμως, να αναφέρει τι περιλαμβάνει η γερμανοελβετική συμφωνία, η οποία στην ουσία διατηρεί το καθεστώς ανωνυμίας των φοροφυγάδων και τους δίνει αρκετό χρόνο (θα ισχύσει από το 2013) ώστε να μεταφέρουν καταθέσεις και επενδύσεις στον επόμενο φορολογικό παράδεισο.

Η Ελβετία, χάρη στο καθεστώς ανωνυμίας, έχτισε έναν τραπεζικό τομέα που προσέλκυσε περί τα δύο τρισ. ευρώ και δεν παραδίδει ονόματα ούτε στους Γερμανούς και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, παρά τις ηρωικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Κατά τα άλλα, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο προσύμφωνο που θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου (χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα υπογραφεί τελική συμφωνία...) προβλέπονται τα εξής:

- Οσοι διαθέτουν σήμερα καταθέσεις ή επενδύσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές: Πρώτον, να φορολογηθούν, χωρίς να αποκαλυφθεί το όνομά τους, με συντελεστή που θα προσδιοριστεί και δεύτερον, να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές και να υποστούν τις κυρώσεις, αν δεν έχουν δηλώσει τα σχετικά εισοδήματα. Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο συντελεστής συμφωνήθηκε σε 19%-34%, με βάση μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνει την κίνηση του λογαριασμού, την κίνηση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κ.λπ. Οποιος πληρώσει ουδέποτε θα ξαναενοχληθεί...

- Οσοι επιθυμούν θα μπορούν και στο μέλλον να πηγαίνουν (κρυφά ή φανερά...) χρήματα στις ελβετικές τράπεζες, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα ονόματα των πελατών τους. Με βάση την γερμανοελβετική συμφωνία, όσοι στο εξής καταθέτουν χρήματα ή επενδύουν στην Ελβετία θα πληρώνουν φόρο 26,4% και θα «καθαρίζουν». Αντίστοιχος συντελεστής φαίνεται ότι θα συμφωνηθεί και με την Ελλάδα, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος συντελεστής στην περίπτωση της Ελλάδας ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερος, δηλαδή 5%-10%.

Οι Γερμανοί είχαν συμφωνήσει με τους Ελβετούς να λάβουν προκαταβολή 2 δισ. ελβετικά φράγκα, τα οποία στη συνέχεια θα εισπράξουν οι τελευταίοι από τους καταθέτες. Απόδειξη ότι οι συμφωνίες που υπογράφουν οι Ελβετοί ουδόλως διαταράσσουν το καθεστώς ασυλίας για τους φοροφυγάδες του πλανήτη -και όχι μόνο- είναι και ένα άλλο σημείο: Οι χώρες που τις υπογράφουν μπορούν να ζητήσουν στοιχεία για περιορισμένο αριθμό πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για κρυφές καταθέσεις. Οι Γερμανοί, συγκεκριμένα, μπορούν να ζητήσουν στοιχεία για 750-999 ονόματα σε περίοδο δύο ετών.


Φώτης Κόλλιας dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news