facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υπό παραίτηση ο Μπερλουσκόνι - "Βλέπει" εκλογές τον Φεβρουάριο


Έντεκα βουλευτές καταψήφισαν τον ισολογισμό χάνοντας την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. «Μετά την ψήφιση του συμφώνου σταθερότητας θα παραιτηθώ» δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός που χαρακτήρισε «προδότες» τους διαφωνούντες.


Μιλώντας σήμερα το πρωί στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, δήλωσε ότι δεν εννοεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. "Μόλις εγκριθεί ο νόμος οικονομικής σταθερότητας θα παραιτηθώ και από την στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες, δυνατές, πλειοψηφίες, προβλέπω εκλογές τον Φεβρουάριο, στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος", τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Καβαλιέρε, συνεχίζει, παράλληλα, να απορρίπτει κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό και συμμετοχή τον κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μεταπείσει τους απογοητευμένους βουλευτές του ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας, που θα ορισθεί, πιθανότατα, για την αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν πως οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι στη σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του δημοσίου για το 2010, είναι έντεκα οι βουλευτές που «γύρισαν την πλάτη» στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Αρχικά, ο ίδιος, είχε υπολογίσει τους «αντάρτες» στους οκτώ, όπως φάνηκε από το χαρτί που είχε μπροστά του στη βουλή και το οποίο τράβηξε την προσοχή των φωτορεπόρτερ. Ο «καβαλιέρε», στις σημειώσεις του, αποκαλεί τους βουλευτές που δεν τον στηρίζουν πλέον «προδότες».



Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν όντως, να παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου σταθερότητας.

Αν, όμως, ο νόμος συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης και η κεντροδεξιά καταφέρει να παραμείνει πλειοψηφία, τουλάχιστον στην γερουσία, ο μεγιστάνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την σκηνή. Θα ζητήσει, δηλαδή, με επιμονή πρόωρες εκλογές, θα απορρίψει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και θα προτείνει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.



Ο Ιταλός Πρόεδρος έχει, από την άλλη πλευρά, όλη την θεσμική ευχέρεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν εναλλακτικές πλειοψηφίες. Μπορεί και οι οικονομικές εξελίξεις των ημερών να δείξουν ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η πίεση, την οποία δέχεται αδιάκοπα η Ιταλία, επιβάλλει οριστική αλλαγή σελίδας, απορρίπτοντας τις «φιλοδοξίες Μπερλουσκόνι».

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας μετά την αποψινή συνάντηση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που συνδέονται με το αποτέλεσμα της σημερινής ψήφου στην βουλή. Εξέφρασε, συγχρόνως, την έντονη ανησυχία του ως προς την ανάγκη να δοθούν άμεσες απαντήσεις στις προσδοκίες των ευρωπαίων εταίρων μέσω της έγκρισης του νόμου οικονομικής σταθερότητας, με τις σχετικές τροποποιήσεις, υπό το φως της πρόσφατης συμβολής δεδομένων των όσων σημείωσε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις, αφιερώνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις προτάσεις και θέσεις του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στην πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές του 2008, όπως και στην αντιπολίτευση».

Σε δηλώσεις του στο  δελτίο ειδήσεων του Rai Uno, ο «Καβαλιέρε» τόνισε ότι «είναι ασύλληπτο να κυβερνήσει όποιος έχασε τις εκλογές, διότι, στην Δημοκρατία, αυτά, δεν συμβαίνουν». Μιλώντας, δε, στο τηλεοπτικό του δίκτυο Tg5, πρόσθεσε ότι «οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν πλέον πιο κοντά. Είναι κάτι απόλυτα λογικό, διότι το κοινοβούλιο αυτό έχει παραλύσει σε ό,τι αφορά την βουλή, ενώ στην γερουσία η κεντροδεξιά είναι ακόμη πλειοψηφία. Την σχετική απόφαση, πάντως, θα την λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οι εξελίξεις μέσα από τους τίτλους του ιταλικού Τύπου

AFFARITALIANI: Ο Καβαλιέρε παραιτείται: «Θα παραιτηθώ μετά το σύμφωνο σταθερότητας»
Και η αντιπολίτευση πιέζει για την παραίτηση του πρωθυπουργού

Σταθερός παραμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αναφέρει το Affaritaliani, ώστε ο πρόεδρος να αρχίσει διαβουλεύσεις για το μέλλον της χώρας.



CORRIERE: «Παραιτούμαι, πρόωρες εκλογές», γράφει η Corriere στο πρωτοσέλιδό της και στον υπότιτλο: «Δεν έχω πια την πλειοψηφία. Παραιτούμαι μετά την έγκριση του συμφώνου σταθερότητας». Στο εσωτερικό άρθρο ο τίτλος είναι: Ο πόνος του Καβαλιέρε: «Έκανα μία κίνηση πατριωτισμού» και «Παραιτούμαι, δεν έχω πια την πλειοψηφία».



IL MESAGGERO: «Μπερλουσκόνι: Δεν έχω πια την πλειοψηφία. Παραιτούμαι μετά την έγκριση του συμφώνου σταθερότητας» και στους υπότιτλους σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός λέει «Τώρα εκλογές» - Ο Πρωθυπουργός σημειώνει: 8 προδότες.



ANSA: Πρωθυπουργός: Θα παραιτηθώ αφού εγκριθούν οι δεσμεύσεις στην ΕΕ
Επίσης, γίνετια αναφορά στην ψήφιση από 308 βουλευτές και στην καταψήφιση από 328, ενώ ο Μπερλουσκόνι αναφέρει: Βλέπω μόνο εκλογές.



IL SOLE 24 ORE: «Ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί μετά την έγκριση του συμφώνου σταθερότητας» και συμπληρώνει ότι σε σημείωμα ο πρωθυπουργός γράφει... Προδότες.



LA STAMPA: Για χαστούκι στον πρωθυπουργό κάνει λόγο η La Stampa, που έχει τίτλο «Μπερλουσκόνι: Φεύγω και δεν ξαναγυρνώ» ενώ επισημαίνει ότι όπως δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, οι Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος και καθότι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανή μια πλειοψηφία, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές»,



LA REPUBBLICA: «Ο Μπερλουσκόνι παραιτείται: Δεν έχω πια την πλειοψηφία», ενώ γίνεται αναφορά για την υπερψήφιση από 308 βουλευτές και για το σημείωμα με τους οκτώ προδότες.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news