facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Καλώς ήρθε το... δολάριο

Ανάσα στις αγορές δίνουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Τη διάσωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος με δολάρια συμφώνησαν οι πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Αυτό θα γίνει με απεριόριστη ρευστότητα σε δολάρια και με μηδενικά επιτόκια δανεισμού.


Ο Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, της Ελβετίας και του Καναδά συμφώνησαν να μειώσουν από τις 25 Δεκεμβρίου τα επιτόκια των swaps δολαρίων, κατά 50 μονάδες βάσης.

Με τις γραμμές swap με τις ΕΚΤ, ΒοΕ, SNB και BοJ, η Fed θα παράσχει σε αυτές τις κεντρικές τράπεζες την δυνατότητα διενέργειας δημοπρασιών σε δολάρια, στις εγχώριες αγορές τους, σε μηδενικά σχεδόν επιτόκια για πλήρη τοποθέτηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας δίνεται παράταση στους διακανονισμούς έως το 2013, ενώ θα δημιουργηθούν διμερείς swap lines (γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων) ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές χρήματος και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους να μεταδοθούν - κυρίως στην αμερικανική αγορά- προβλήματα που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή θα δώσει ανάσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορούσαν μεταξύ τους να δανεισθούν σε δολάρια και θα προσφέρει χρόνο στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σχεδιάσουν καλύτερα την στρατηγική εξόδου από την κρίση.

«Πρόκειται για διάσωση της Ευρώπη και της παγκόσμιας οικονομίας από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την Fed», δηλώνει στο 24h.gr έγκριτος χρηματοοικονομικός αναλυτής, προσθέτοντας πως στην παρούσα φάση η ΕΚΤ καλείται να σταθεί με τη σειρά της στο ύψος των περιστάσεων. Ο ίδιος δεν ανησυχεί για την αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων και προειδοποιεί πως αν και η χορηγούμενη ρευστότητα σε δολάρια είναι τεράστια δεν είναι και άπειρη.

newsbeast.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news