facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κομισιόν: «Δεν ζήτησε η τρόικα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»

"Οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό" υπογραμμίζει η κομισιόν σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων".


Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι "υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και ότι παρεμβαίνει άμεσα", χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, "οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων", αναρωτόμενος αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, "εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας".
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Andor, σημείωσε, ότι "η Τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων" ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις.
Σημείωσε συγκεκριμένα: "αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν".
Καταλήγοντας ο Επίτροπος, κ. Andor, και προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός αυτών των ρυθμίσεων είναι να καταργηθεί και 'το κάτι επιπλέον' που συνήθως έδιναν οι κλαδικές συμβάσεις στους εργαζόμενους και να τις εξομοιώσει με τα κατώτερα επίπεδα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, ανέφερε ότι "οι συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό".

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news