facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ Επιστροφή στο Μαξίμου

Με περγαμηνές τη διεθνούς βεληνεκούς ακαδημαϊκή του πορεία και την εμπειρία του ως οικονομικού συμβούλου του Κώστα Σημίτη, ο Γκίκας Χαρδούβελης εγκαθίσταται και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλευρό του Λουκά Παπαδήμου. Η θητεία του είναι περιορισμένης διάρκειας, αλλά στην ατζέντα του περισσεύουν οι δύσκολοι στόχοι: το κούρεμα του χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση, ενώ η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού


Την Τετάρτη στις 2 τα ξημερώματα ο Γκίκας Χαρδούβελης έφθανε στην Αθήνα από τη Φρανκφούρτη. Η γερμανική έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ο τρίτος σταθμός - είχαν προηγηθεί Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο - του παρθενικού ταξιδιού του στο πλευρό του Λουκά Παπαδήμου ως οικονομικού του συμβούλου. Λίγες ώρες αργότερα ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου για να εγκατασταθεί στο νέο του γραφείο. Ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή στις 9 το βράδυ και την Κυριακή ταξίδευε για Βρυξέλλες. Παρά την κούραση του απαιτητικού ταξιδιού είχε προλάβει να χαρεί την Τετάρτη, πρωί πρωί, τον καθημερινό του περίπατο διάρκειας περίπου μιας ώρας. Οπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ξεκινά την ημέρα του νωρίς. Πρόκειται για ρουτίνα, που παραπέμπει σε ευρωπαϊκού τύπου πειθαρχία, η οποία τον «συνοδεύει» από παιδί και κυρίως από τότε που ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην οικονομία.
Η πρώτη φορά που ο χαμηλών τόνων οικονομολόγος διάβηκε το κατώφλι του Μαξίμου ήταν τον Μάιο του 2000. Επί τέσσερα χρόνια φρόντιζε να ενημερώνει τον προϊστάμενό του Κώστα Σημίτη επιμελώς για τα οικονομικά ζητήματα, υιοθετώντας ταυτόχρονα διακριτικό ρόλο έναντι των υπουργών. Ηταν εξάλλου συχνά παρών σε κυβερνητικές συσκέψεις, ενώ χάρη στις τακτικές επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης απέκτησε την εμπειρία της οικονομικής πολιτικής στην πράξη.
Λόγω της θέσης του ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος, ο οποίος είχε προκαλέσει χάρη σε έρευνά του την αλλαγή του αμερικανικού θεσμικού πλαισίου στο σύστημα υποχρεωτικών καταβολών ασφαλείας όταν εργαζόταν στη Fed, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, παρακολουθούσε κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας. Αν και το κλίμα ήταν διαφορετικό - η Ελλάδα μόλις είχε μπει στο ευρώ -, ανησυχούσε για αρκετά θέματα και ο κ. Σημίτης τον εμπιστευόταν. Για να τον επιλέξει είχε ακούσει τον Τάσο Γιαννίτση και τον αείμνηστο διοικητή της Εθνικής Θεόδωρο Καρατζά. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, άρθρο του «Economist» αναφερόταν σε μελέτη του Χαρδούβελη, όπου συνέδεε για πρώτη φορά την αγορά με το μέλλον της οικονομίας, το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τον μακαρίτη Νίκο Θέμελη. Στο γραφείο του Νίκου Θέμελη εγκαταστάθηκε τις ημέρες αυτές ο 56χρονος πρωθυπουργικός σύμβουλος. Η γνωριμία του με τον Λουκά Παπαδήμο χρονολογείται από το 1983 στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ηταν η πρώτη χρονιά που ο Χαρδούβελης δίδασκε στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο και η τελευταία για τον σημερινό Πρωθυπουργό. Κατά σύμπτωση, μάλιστα, έμεναν και στο ίδιο κτίριο. Συναντήθηκαν ξανά το καλοκαίρι του 1986, όταν ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο δεύτερος κάλεσε τον κ. Χαρδούβελη να εκπονήσει μια μελέτη.
Αμέσως μετά επέστρεψε στην Αμερική, όπου μεταπήδησε έναν χρόνο αργότερα από το Κολούμπια στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ την ίδια εποχή ξεκίνησε την επτάχρονη θητεία του στη Fed. Εκεί η έρευνά του μετατοπίζεται από τα μακροοικονομικά σε χρηματοοικονομικά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να αναλύει με άνεση τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της χρηματοπιστωτικής και της μετέπειτα οικονομικής κρίσης.Το 2008 εκτίμησε το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης, ενώ οι προβλέψεις διεθνώς επιφανών τραπεζιτών και οικονομολόγων απείχαν από την πραγματικότητα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα (τέλη της δεκαετίας του 1990) ως επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας προέβλεψε την ισοτιμία δραχμής - ευρώ βάσει ενός μοντέλου δέκα εξισώσεων. Οταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ αποδείχθηκε η ορθότητα των υπολογισμών του. Αλλωστε οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον έχουν αναδείξει στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στην εφαρμοσμένη οικονομετρία.
Σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, οι κυοφορούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, αλλλά και οι τριγμοί στην Ευρωζώνη απαιτούν από την ελληνική πλευρά ανθρώπους με βαθιά οικονομική γνώση. Εκτός από την ακαδημαϊκή κατάρτιση, ο γεννηθείς στο ορεινό χωριό Πελετά της Αρκαδίας οικονομολόγος είναι έμπειρος σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Οχι μόνο χάρη στις συνόδους κορυφής, όπου συνόδευε τον κ. Σημίτη, αλλά και ως δεύτερος αναπληρωτής του κ. Παπαδήμου στην EMI, τον προάγγελο της ΕΚΤ. Από τη θέση εκείνη τη διετία 1994-95 συμβάλλει στη θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΚΤ.
Είναι η εποχή που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του στην Ελλάδα έχοντας επιστρέψει παντρεμένος με την αρμενικής καταγωγής χημικό μηχανικό Σούζαν και τα δύο παιδιά τους. (Ο πρωτότοκος είναι σήμερα τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο δεύτερος πρωτοετής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.) Είναι όμως εξοικειωμένος με τις δυσκολίες. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Πούλιθρα Αρκαδίας, όπου επιστρέφει πλέον τακτικά για να φτιάξει το πατρικό του, αλλά και τα γενεαλογικά δένδρα οικογενειών που μετοίκησαν στα Ορλοφικά από την Ανω Μέλπεια Μεσσηνίας. Γυμνάσιο πήγε με υποτροφία στο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Στο Χάρβαρντ - αν και φεύγει με υποτροφία - αναγκάζεται για να καλύψει τα έξοδά του (τα πρώτα Χριστούγεννα περνούν μόνο με 12 δολάρια) να εργαστεί στο πανεπιστήμιο, αρχικά στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας δύο νύχτες την εβδομάδα. Μετά εξασφαλίζει και πάλι υποτροφία για το διδακτορικό του στο Μπέρκλεϊ. Σήμερα γνωρίζει τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με το ονοματεπώνυμό τους, ενώ στις παραδόσεις περιμένει να κατανοήσουν όλοι τα λεγόμενά του για να προχωρήσει σε επόμενη ενότητα.
Τα τελευταία χρόνια ως επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank παρεμβαίνει συχνά στις οικονομικές εξελίξεις. Τον περασμένο Απρίλιο υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το Μνημόνιο. Κάποιοι έσπευσαν να τον επικρίνουν, ενώ αρνητικά σχόλια έχει δεχτεί και για ορισμένες αισιόδοξες προβλέψεις του. Είχαν βασιστεί όμως στην προσδοκία μιας πιο αποφασιστικής πολιτικής τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν περίμενε τέτοια μυωπική συμπεριφορά από τις σκληροπυρηνικές χώρες, που επέτειναν το άγχος της αγοράς και την κρίση. Τον περασμένο Νοέμβριο μίλησε στο Χάρβαρντ για την ευρωπαϊκή κρίση με συνομιλητή τον κ. Παπαδήμο. Το επόμενο ραντεβού του με τον έλληνα Πρωθυπουργό ήταν την περασμένη Παρασκευή.

tanea.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news