facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Λογιστικές αλχημείες στους ισολογισμούς των ομίλων Alapis και ΝΕΠ Εκδόσεις αποκαλύπτει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton Bank

Θέματα εξαπάτησης των πιστωτών, που δανειοδότησαν τον όμιλο Alapis και αξιοπιστίας ελεγκτικών εταιρειών, που ήλεγχαν τις οικονομικές καταστάσεις τόσο της Alapis αλλά και άλλων εταιρειών, που διασυνδέονταν με το τρίγωνο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Π. Κυριακίδη-Λ. Λαυρεντιάδη-Alapis τίθενται μεταξύ άλλων στο
πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton Bank, η οποία την περίοδο που πέρασε στον έλεγχο του Λ. Λαυρεντιάδη, έδωσε αφειδώς δάνεια σε επιχειρήσεις, που είτε συνδέονταν με δραστηριότητες του ίδιου επιχειρηματία π.χ. Alapis, ELFE είτε σχετίζονταν με πρώην και νυν συνεταίρους του όπως Εκδόσεις ΝΕΠ κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι αποκρύφτηκαν ποσά δανείων από ισολογισμούς εταιρειών του ομίλου Alapis με αποτέλεσμα οι οικονομικές καταστάσεις της σε ενοποιημένη βάση, τουλάχιστον για τη χρήση 2009 να μην είναι ακριβείς κατά τα ποσά αυτά.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρονται παραδείγματα εταιρειών, που εμφάνιζαν υπερτιμημένες αξίες στοιχείων ενεργητικού – κυρίως άυλων - με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας των μετόχων (ιδίων κεφαλαίων) για να δείχνουν εύρωστες οικονομικά και να λαμβάνουν δάνεια από το τραπεζικό σύστημα.

Αναφορά γίνεται στην εταιρεία Novo MD A.E, θυγατρική της Alapis. Η εταιρεία αυτή επαναδημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2010 στις 15 Ιουνίου 2011. Σε αυτές υπάρχουν και τα κονδύλια της χρήσεως του 2009. Στην επαναδημοσίευση φαίνεται ότι ο δανεισμός της εταιρείας την 31.12.09 ανήλθε σε 77,097 εκατ. ευρώ έναντι μηδενικού υπολοίπου στις αρχικά δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις. Με άλλα λόγια στην αρχική δημοσίευση του ισολογισμού για το έτος 2009 δεν υπήρχε δανεισμός (η δημοσίευση γίνεται μέχρι και τον Μάρτιο του 2010 όταν αφορά σε εισηγμένη ή θυγατρική της). Ο δανεισμός, σύμφωνα με το πόρισμα, ενεμφανίσθη στις 15.11.2011, δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο από το τέλος της χρήσης του 2009.

Στην εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., ελεγχόμενη από την οικογένεια Πέτρου Κυριακίδη, συνεταίρου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η αποτίμηση της εύλογης αξίας ορισμένων εμπορικών σημάτων της Ημερήσιος Τύπος Α.Ε. - η οποία μετονομάστηκε σε ΝΕΠ Α.Ε. - και είναι πιστούχος της Proton Bank, ανήλθε σε 63 εκατ. ευρώ από 44 χιλιάδες ευρώ. Η αποτίμηση αυτή θεωρείται υπερβολική σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου και διόγκωσε τα ίδια κεφάλαια της πιστούχου, «επιτρέποντας» στην τράπεζα να προβεί σε σημαντικό δανεισμό, ο οποίος θεωρήθηκε ως αποδεκτός βάσει της νέας κεφαλαιακής διάρθρωσης. Η αποτίμηση αυτή, που συνέπεσε χρονικά με τη έναρξη χρηματοδοτήσεων από την τράπεζα, σύμφωνα με το πόρισμα δεν αντιπροσωπεύει τα διαχρονικά μεγέθη του ομίλου και ούτε διατηρήθηκε το 2010. Κατά το 2010 ο όμιλος ΝΕΠ Α.Ε. είχε έσοδα 44 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων σημαντικό μέρος τους προήλθε από την Alapis) και ζημιές προ φόρων 47 εκατ. ευρώ.


marketfair.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news