facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ζητείται «η άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος της διαχείρισης των αποθεματικών» του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής.


Μάλιστα όπως καταγγέλλει η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προχωρήσει σε αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το 1997 χωρίς να τους έχει ενημερώσει.

Εκτιμά επίσης πως το 85% των αποθεματικών είναι σε ομολόγα και τονίζει ότι «σε μια εποχή που από το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η Τράπεζα της Ελλάδος ως αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεματικών των ταμείων μας προωθεί τόσο να ενταχθούν στο κούρεμα όσο και να χαθεί ένα κομμάτι από αυτά».

Τη μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και ζητούν την ανάθεση της έρευνας σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Τι υποστηρίζει ο ΔΣΑ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΣΑ «η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα «επένδυε» - ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια - σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ΕΤΑΑ προέκυψε, ως γνωστό, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (δια των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του Κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και μάλιστα από το έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους. Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας - και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις - κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές.

Η προεκτεθείσα παράνομη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα από όργανα της Διοίκησής της, τα οποία τελούσαν σε πλήρη γνώση της επικείμενης και βέβαιης βλάβης του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των ως άνω αξιόποινων πράξεων και να υποστούν την προβλεπόμενη από το ισχύον δίκαιο τιμωρία.

Η περιουσία του ΕΤΑΑ και των ταμείων που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του αποτελεί κοινωνικό αγαθό, προστατευόμενο από το δικαιικό μας σύστημα. Η διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων αποτελεί για όλους εμάς ζήτημα ζωτικής σημασίας και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση. Το λόγο πλέον έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε πως οι υπεύθυνοι για την ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση θα λογοδοτήσουν σύντομα».


newsbomb.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news