facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κατώτερη σύνταξη 350 ευρώ και στα 67 έτη θέλει η τρόικα

Νέα μέτρα-σοκ για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η νέα δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει: Περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων κατά 20%. Θέσπιση ενιαίας κατώτατης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, που δεν θα υπερβαίνει τα 350 ευρώ και ανώτερης, που δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ και ενοποίηση των επικουρικών.


Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ι», οι δανειστές μας θεωρούν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που έγιναν με τον νόμο Λοβέρδου, «δεν επαρκούν». Ως αιτία, αναφέρουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η υψηλή ανεργία, που έχει ως αποτέλεσμα την υστέρηση εσόδων από το σύστημα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις, προκειμένου, μέχρι το 2060, να διατηρηθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού στο 1,2% του ΑΕΠ. Η τρόικα θα επιμείνει για νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Με δεδομένο ότι, ειδικά για το ΙΚΑ, η συνολική εικόνα των οικονομικών δεδομένων του είναι αρκετά δυσμενέστερη, αν ληφθεί υπόψη η πρόσθετη επιβάρυνσή του, από τις εντάξεις που έγιναν με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερα δυσμενής θα είναι και η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων. Η αναλογία, το 2005, ήταν 1 συνταξιούχος για 3,74 εργαζομένους. Η σχέση αυτή, το 2055, θα κυμαίνεται στο 1/1,70. Ειδικότερα, η τρόικα θα επιμείνει στα εξής σημεία:

1.Στον καθορισμό ενιαίας μεθόδου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών. Δηλαδή, κατώτερη σύνταξη στα 350 ευρώ (από 460 ευρώ) και ανώτερη στα 2.000 (από 2.430).

2.Στη θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τις αναγκαίες αιτιολογημένες εξαιρέσεις. Εδώ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη, όπως περιλαμβάνεται και στην οδηγία για την πράσινη βίβλο της Ε.Ε.

3.Στην ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ. Άρα, στο Ίδρυμα θα οδηγηθούν το ταμείο των ΔΕΚΟ-Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΟ), το Ταμείο Επιστημόνων (Γιατροί, Μηχανικοί κ.ά.), για όσους είναι μισθωτοί, και στον ΟΑΕΕ για όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

4.Στην ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων σε ένα επικουρικό, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ύψος των παροχών.

Στόχος της Κομισιόν, και στη χώρα μας, είναι το Ασφαλιστικό να πάψει να είναι, κατά το δυνατόν, πολιτικό ζήτημα στην κάθε χώρα, με τις αντίστοιχες κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις, και να καταστεί τμήμα του Κοινοτικού Δικαίου. Μέχρι σήμερα, ισχύουν διαφορετικά συστήματα σε κάθε χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανομοιογένεια τόσο ως προς το καθεστώς συνταξιοδότησης, όσο και στον τομέα της περίθαλψης. Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, οι υπολογισμοί που επικαλούνται οι Βρυξέλλες εμφανίζουν αύξηση 8,5 ετών για τους άνδρες και 6,9 για τις γυναίκες, στο διάστημα των επόμενων 50 ετών. Κατά τους υπολογισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2015 και μετά, οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και μέχρι το 2060, ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα έχει ηλικία άνω των 65. Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο βάρος για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Έλλειψη ρευστότητας

Πάντως, η κατάσταση είναι πιο ζοφερή απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς στα προσχέδια προϋπολογισμού η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να μην ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ, όταν το 2010 ήταν 15 δισ. και το 2009 17 δισ. ευρώ.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ύφεσης και μείωσης των εσόδων, τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, και αυτόν τον μήνα, το ΙΚΑ (το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, με τους περισσότερους ασφαλισμένους) για να πληρώσει έγκαιρα τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, θα πάρει νέα δάνεια. Η «τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ. Ήδη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε δύο νέα ρέπος, επί ομολόγων συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, με όποιες τράπεζες έχουν το μικρότερο κόστος. Το πρώτο συνήφθη στις 16/11/2011 και έχει ύψος 350 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο θα συναφθεί στις 23/11/2011 και θα αφορά άλλα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ΙΚΑ θα λάβει έντοκο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον κλάδο του ΤΑΠ-ΔΕΗ, που έχει πλέον ενταχθεί στο Ίδρυμα, με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων».

Η κίνηση αυτή, συνηθισμένη πρακτική τους τελευταίους μήνες, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Τέλος, δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το ίδιο επιτόκιο και διάρκεια, θα δώσει στο ΙΚΑ και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ. Το μόνο θετικό από τις αλλαγές είναι ο περιορισμός κατά 1 δισ. ευρώ, φέτος, των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, που επιτεύχθηκε στη μεσοσταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 20% από τον Ιούνιο του 2010, καθώς και στην πιλοτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΑΕΕ και καλύπτει σήμερα το 50% περίπου των θεραπευτών γιατρών.

Λειτουργικά προβλήματα

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από τις ενοποιήσεις των Ταμείων (Ν.3655/08), τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά στα περισσότερα Ταμεία, απεναντίας, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα και η όλη κατάσταση οδηγεί σε οργανωτικό χάος και κατάρρευση. Την κατάσταση επιτείνει η συνταξιοδότηση 3.700 εργαζομένων, από τους οποίους οι 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονομικοί και οι 1.400 γιατροί. Με αποτέλεσμα, να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στην απονομή των συντάξεων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εκκρεμούν σήμερα πάνω από 180.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και πάνω από 53.000 περίπου αιτήματα για καταβολή βοηθήματος πρόνοιας (εφάπαξ) στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Έκδοση συντάξεων

Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων για τα περισσότερα σχεδόν Ταμεία έχουν αυξηθεί. Ενώ για κάποια επικουρικά, όπως το ΤΕΑΙΤ και το ΤΕΑΔΥ, οι χρόνοι έχουν υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7-9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης, χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 9-12 μήνες. Ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση φτάνει και τους 15 μήνες. Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7-9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι από 12 έως 15 μήνες.

isotimia.gr
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που ροχαλίζουν? Το Snore Defense είναι μία από τις λίγες αγωγές κατά του ροχαλητού, οι οποίες πραγματικά δουλεύουν! Πατήστε εδώ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news