facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νέες μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ από το 2012

Προαναγγέλλονται παρεμβάσεις, πέρα από τις μειώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί από την 1η Νοεμβρίου, στις συμπληρωματικές παροχές των ταμείων (επικουρικές και εφάπαξ)

Η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης -με παρεμβάσεις που θα γίνουν από την 1/1/2012 με νέο νόμο στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ-
και η εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας (περιλαμβανομένης και της στοχευμένης μείωσης των εισφορών, ειδικά στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας) είναι οι δύο προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που πηγάζουν από το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα και θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Τα νέα μέτρα θα «κλειδώσουν» σε κυβερνητικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και θα συζητηθούν, τις επόμενες ημέρες, με την τρόικα, η οποία θα εξετάσει, παράλληλα, και την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει -και ήδη υλοποιεί- η διατηρούμενη στη θέση της ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα μέτρα
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η εξοικονόμηση δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις πληρωμές συντάξεων μέσω της παρακράτησης εισφορών και της κάλυψης των ελλειμμάτων από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, της «αυτόματης», με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, νέας αύξησης από 1/1/2012 και μετά, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και, αργότερα (από το 2015) της εγγύησης από το κράτος μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας χθες στην «Η», επιβεβαίωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι «η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με παρεμβάσεις που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ». Ο νέος νόμος θα φέρει μειώσεις καθώς θα προβλεφθεί στενότερη ανταποδοτική σχέση μεταξύ των καταβαλλόμενων εισφορών και των παροχών (το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει, ειδικά για τις επικουρικές, ότι δεν θα ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού). Θα προβλέπει, ακόμη, συγχωνεύσεις ταμείων, κατ' αντιστοιχία των ενοποιήσεων που έχουν γίνει στην κύρια ασφάλιση.
Η αύξηση των εισφορών σε κλάδους αυτοαπασχολουμένων όπου οι εισφορές είναι συγκριτικά με τις παροχές χαμηλές, όπως στο ΕΤΑΑ και στον ΟΓΑ.
Η μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης που ξεκίνησε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και επεκτείνεται με την καθιέρωση ενιαίων (χαμηλότερων) παροχών για ασφαλισμένους και συνταξιούχους μέσω του ΕΟΠΥΥ (όπου, όμως, μένει να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους γιατρούς). Στο ίδιο πλαίσιο προβλέφθηκε αυξημένο rebate ως αποζημίωση των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα ταμεία.
Η μείωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για 120.000 εργαζόμενους (ο νέος κατάλογος έχει αποφασιστεί και ανακοινώνεται μέσα στο μήνα).
Ο έλεγχος των δικαιούχων όλων των κοινωνικών παροχών (περιλαμβανομένων και των συντάξεων σε τρίτα πρόσωπα) και οι περικοπές, με βάση αυστηρότερα κριτήρια, των κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία (κυρίως το υπ. Υγείας).
Προϋπολογισμός
Με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, οι μειώσεις και οι εξοικονομήσεις δαπανών απ΄ όλα τα παραπάνω μέτρα, θα ξεπεράσουν το 1,7 δισ. ευρώ το 2012 (1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι νέες μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ που θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, 424 εκατ. ευρώ θα μπουν στο ταμείο από αυξήσεις εσφορών και 337 εκατ. ευρώ θα είναι η επιπλέον μείωση της ιατροφαρμακτευτικής δαπάνης).
Με αυτό το δεδομένο ο κρατικός προϋπολογισμός θα δώσει 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (15,9 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ). Μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ θα είναι και οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων (13,4 από 14,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΕΔ) τα οποία έχουν «στεγνώσει» από εισφορές και ήδη το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ σχεδιάζουν να καταβάλουν με δανεικά τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου.
Στοχευμένη μείωση των εισφορών
Με δεδομένη, λόγω της ύφεσης, αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της ανεργίας έως τα τέλη του '11 και μέσα στο 2012, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αποφασίσει να «τρέξει» γρήγορα και σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Ωστόσο, εισηγείται να οργανωθεί από την παρούσα κυβέρνηση ο διάλογος κράτους - εργοδοτών και συνδικάτων (που έχει ζητήσει η τρόικα), ώστε να συμφωνηθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ειδικά των επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας ή είναι εντάσεως εργασίας. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να συζητηθεί και η μείωση των υψηλών ή μη ανταποδοτικών εισφορών που επιβαρύνουν το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές» υπογραμμίζουν τα στελέχη του υπουργείου θεωρώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα ενισχυθούν όσοι κύκλοι επιδιώκουν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.
Μειωμένα κονδύλια
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 θα δώσει 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (15,9 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ).
Μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ θα είναι και οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων (13,4 από 14,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΕΔ) τα οποία έχουν «στεγνώσει» από εισφορές.
Ηδη το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ σχεδιάζουν να καταβάλουν με δανεικά τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου.
Κατά 1,4 δισ. ευρώ θα είναι μειωμένα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία από 14,8 δισ. στα 13,4 δισ. το 2012.
Ανεργία
H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αποφασίσει να «τρέξει» γρήγορα και σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης.

imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news