facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Νόμιμο με παρατηρήσεις το συνταξιοδοτικό ν/σ

Νόμιμο κρίθηκε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με το οποίο μπαίνει «μαχαίρι» στις συντάξεις περίπου 500.000 συνταξιούχων. Παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις της για συγκεκριμένες διατάξεις, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας του νομοσχεδίου, ξεπερνώντας όλες τις αντίθετες αιτιάσεις από νομικούς.



Και μόνο για διατάξεις που αφορούν μεταξύ άλλων τον όρο της «διαθεσιμότητας» που φωτογραφίζει την εργασιακή εφεδρεία, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, εξέφρασε έντονο προβληματισμό και ζήτησε ν’ αποσαφηνιστεί περαιτέρω.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά συνταξιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ν.Π.Δ.Δ με το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, . και του ΟΣΕ και των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των σιδηροδρομικών δικτύων, μειώνονται κατά 20% όλες οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Επίσης, μειώνονται 40% οι συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 ετών, με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ενώ με τη συμπλήρωση των 55 χρόνων η σύνταξη επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα. Η διάταξη αυτή βάλλεται ιδιαίτερα από νομικούς που θεωρούν ότι προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις επιταγές του Συντάγματος.


Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμά ωστόσο ότι είναι αόριστες και ασαφείς διατάξεις όπως αυτή της «διαθεσιμότητας» . Σύμφωνα με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, «ο χρόνος της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, στην οποία τίθεται ο υπάλληλος, λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στην λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του. Κατά το χρόνο αυτό ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς στους οποίους ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.


Το Δημόσιο καταβάλλει για όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών τις οποίες ελάμβανε ο υπάλληλος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό της σύνταξης του υπαλλήλου».

zougla.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news