facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δικαιώματα στους «ξένους» δικηγόρους αναγνωρίζει το ΣτΕ

Τους δίνει δυνατότητα εγγραφής σε ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους


Οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να εξετάζουν τις επαγγελματικές-και όχι ακαδημαϊκές- ισοτιμίες των νέων μελών τους, ακόμα και αν εκείνοι δεν διαθέτουν αναγνώριση των τίτλων τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).



Αυτό προκύπτει από το «δια ταύτα» δύο αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με βάση τις οποίες έγιναν δεκτές οι προσφυγές δύο δικηγόρων, πτυχιούχων Νομικής από πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Γαλλίας, που δεν είχε δεχθεί να εγγράψει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).


Το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία,αλλά και τον Κώδικα Δικηγόρων αποφαίνεται ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν μπορούν να αρνηθούν την εγγραφή νέων υποψηφίων, κατόχων τίτλου πτυχίου νομικής της αλλοδαπής, με μόνη αιτιολογία την έλλειψη ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών τους.


Έτσι, εναπόκειται ουσιαστικά στους συλλόγους να κρίνουν αν οι γνώσεις και προσόντων των υποψηφίων που έχουν αποκτήσει σε ξένα πανεπιστήμια αντιστοιχούν στα ανάλογα προσόντα που θέτει η εθνική νομοθεσία.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news