facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα στήριξης Ρέσλερ στην ελληνική οικονομία

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν επενδύσεις», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Τη σημασία της γρήγορης προώθησης των μεταρρυθμίσεων για τη νομική ασφάλεια των επενδυτών που βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ακόμη και σήμερα, στη χώρα μας ζήτησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ από το βήμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν ο Ελληνικός και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρήσεων και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.


Ο κ. Ρέσλερ έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελληνική οικονομία και παραμονής της στην ευρωζώνη και σημείωσε με έμφαση ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κοινωνία έως σήμερα.Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα δώσουν την απαραίτητη ασφάλεια στους Γερμανούς - και όχι μόνο - επενδυτές να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές δράσεις.


Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αντιμετωπίζοντας το χρέος και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι η τρόικα έχει αναλάβει να ελέγξει την έκτασή του και εφόσον αποφασίσει (η τρόικα) ότι το χρέος είναι ελέγξιμο τότε «μπορούμε όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε με στόχο την πορεία προς την ανάπτυξη και την πορεία προς την ανταγωνιστικότητα».


Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να βρεθεί λύση σε αυτό το εμπόδιο, όπως είπε ο κ. Ρέσλερ, η Γερμανική τράπεζα επενδύσεων είναι διατεθειμένη να διαθέσει πόρους προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί επενδυτές. Παράλληλα προωθείται και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας που να αξιοποιεί τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων. Ο ίδιος έκλεισε την αναφορά του για τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας στο άμεσο μέλλον, λέγοντας ότι το σενάριο είναι ανέφικτο, καθώς η χώρα έχει τεθεί εκτός αγορών.


Έδωσε τα εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός καθώς στη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για μια και μόνο μεταρρύθμιση που έγινε στο ασφαλιστικό σύστημα, το εύρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων έριξε την κυβέρνηση, ενώ όπως είπε «στην Ελλάδα επιχειρούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα σε 4- 5 τομείς». Ως παραδείγματα σημείωσε τα όσα έχουν γίνει στην υγεία την οικονομία και το εργασιακό καθεστώς.


Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αλλάξει ρότα, να δημιουργηθεί μια νέα οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία.


«Η θέση, η ιστορία και το μέλλον της χώρας μου είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε. Κατέληξε δε, ότι οι Γερμανοί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς βλέπουν ευκαιρίες και στη σημερινή Ελλάδα.


«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις»


Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις γιατί είναι σημαντικό να υπάρξουν επενδύσεις, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φιλιπ Ρέσλερ εισερχόμενος στην εκδήλωση του ΣΕΒ, του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανίας και του Ελληνογερμαικού Επιμελητηρίου.


Ο αντικαγκελάριος σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά» βρίσκεται στην Αθήνα για να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Περνάμε δύσκολες εποχές» σημείωσε ο ίδιος «αλλά οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί μπορούν να παράσχουν την οικονομική στήριξη που απαιτεί η χώρα».


Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ο κ. Ρέσλερ ήρθε ως φίλος της Ελλάδας με γνώμονα τη στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται και τόνισε τη σημασία να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις μαζί για την πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.


Η αποστολή των Γερμανών επιχειρηματιών αποτελείται από περίπου 70 μέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κυρίως από τους κλάδους ενέργειας, ακινήτων, συμβούλων επενδύσεων ακινήτων κλπ.


Ξεκίνησαν οι επαφές Ρέσλερ στην Αθήνα


Συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό Γερμανών επιχειρηματιών, συνολικά 80 άτομα, έφθασε στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη (6 - 7 Οκτωβρίου) ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Φιλιπ Ρέσλερ. Το Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με το επίσημο δείπνο υπό τον κ. Ρέσλερ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Ο σκοπός του φόρουμ είναι να έρθουν σε επαφή οι Γερμανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ με τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικούς συνεργάτες τους. Επίσης, στην ατζέντα της επίσκεψης είναι και οι επαφές που θα έχει ο Γερμανός υπουργός με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου, με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και την υπογραφή ελληνο-γερμανικής συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας.


Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τον ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζοντας το ενδιαφέρον Γερμανικών επιχειρήσεων να εισέλθουν ή να επεκταθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.


Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και στρογγυλά τραπέζια στους τομείς που υπάρχει κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν συναντήσεις ελληνικών και γερμανικών εταιριών, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν συμπράξεις σε επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.


Ρέσλερ: Θέλει «καθαρές διαρθρωτικές αλλαγές από την Ελλάδα»


«Καθαρές διαρθρωτικές αλλαγές» περιμένει από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.


«Περιμένω καθαρές διαρθρωτικές αλλαγές από την Κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει.


«Δεν περιμένουμε η επίσκεψη να καταλήξει σε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων», είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός, αλλά σημείωσε: «Είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε να ανοικοδομηθούν η οικονομία και οι υποδομές της Ελλάδας. Η κρίση οφείλεται σε δύο πυλώνες, ο ένας είναι το χρέος και ο άλλος η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην οικονομία και θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό».


Ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι η Γερμανία έχει καθήκον να βοηθήσει την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, να προωθήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις και να της προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το χρέος της.


«Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, είναι καθήκον όλων των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί οικονομικά στα πόδια της και θέλουμε να πάρουμε τις γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», δήλωσε.


Ο Γερμανός υπουργός επισκέπτεται την Αθήνα επικεφαλής 60 βιομηχάνων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό να διερευνηθούν οι επενδυτικές δυνατότητες και το πώς η γερμανική τεχνογνωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news