facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επανέρχεται το θέμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές

Ανοιχτό άφησε εκ νέου το ενδεχόμενο για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιηθούν προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνοντας ότι «θα υπάρξει πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας».


Ακόμη, δεν απέκλεισε το ποσοστό κουρέματος της αξίας των ομολόγων που διακραττούν οι ελληνικές τράπεζες να είναι μικρότερο από 50%, «στο μέτρο που δεν παραβιάζονται κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης σε σχέση με το λεγόμενο «pari passu» την ίση μεταχείριση των κατόχων και στο μέτρο που αυτό οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα για το δημόσιο».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την Πέμπτη στην συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής:

«σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η νομοθεσία που ψηφίσαμε πριν από ένα περίπου μήνα προβλέπει ότι εφόσον αυτή γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, γίνεται με κοινές μετοχές».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν προνομιούχες μετοχές, προσθέτοντας: «εμείς βεβαίως αν μπορούμε να βρούμε σχήμα που μας επιτρέπει να μην υπολογίσουμε στο δημόσιο χρέος ούτε προσωρινά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα το προτιμήσουμε».

Πάντως, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, «αν τα ποσά για την επανακεφαλοποίηση επειδή προσωρινά αυτά θα γίνουν περιουσία του ελληνικού δημοσίου, εάν λογιστούν στο χρέος θα είναι ταυτόχρονα και η περιουσία».

»Και η πώληση των μετοχών ξανά στην αγορά μπορεί να μας φέρει και κέρδη, όπως έφερε στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό θα το κάνουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και σε συνεργασία με το EFSF».

Μικρότερο κούρεμα;

Ο υπουργος Οικονομικών δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να υποστούν μικρότερη απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά από το in.gr εάν εξετάζεται κάποια τεχνική λύση που να επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τους ιδιώτες ξένους και τους ιδιώτες Έλληνες πιστωτές, και το «κούρεμα» για τις ελληνικές τράπεζες να είναι μικρότερο από 50%, ο υπουργός απάντησε:

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, ότι οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν προτάσεις για ένα σχήμα που να απευθύνεται σε Έλληνες κατόχους ομολόγων και ένα σχήμα που να απευθύνεται σε μη Έλληνες κατόχους ομολόγων, στο μέτρο που δεν παραβιάζονται κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης σε σχέση με το λεγόμενο «pari passu» την ίση μεταχείριση των κατόχων και στο μέτρο που αυτό οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα για το δημόσιο, εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε λύση. Αλλά πρέπει να πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις».

«Και επίσης πρέπει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών των ελληνικών να βγαίνουν ενισχυμένα και όχι σε χειρότερο επίπεδο από ότι αν εφαρμοζόταν οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Διότι εμάς μας ενδιαφέρει οι τράπεζες να είναι όπως είπα και προηγουμένως υγιείς, διαφανείς και ισχυρές» επισήμανε ακόμη και πρόσθεσε:.

«Θα κάνουμε το καλύτερο. Οι τράπεζες, όπως είπα στον κ. Νταλάρα, μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί ξέρετε πρώτον είμαστε μέτοχοι σε όλες, δεύτερον είμαστε εγγυητές όλων. Δηλαδή τι εννοώ; Ξέρετε ότι μετέχουμε με προνομιούχες μετοχές από το 2008 σε όλες τις τράπεζες και συγκροτεί ο υπουργός Οικονομικών ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου μόνος του τη Γενική Συνέλευση των προνομιούχων μετόχων σε όλες τις τράπεζες.»

»Και δεύτερον, έχουμε νομοθετήσει εγγυήσεις του άλφα ή του βήτα τύπου, συνολικού ύψους 128 δισεκατομμυρίων από το 2008 έως σήμερα. Και επί τη βάση αυτών διασφαλίζεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα».

Άρα, κατέληξε ο υπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν δικαιούται να μιλάει εις το όνομα των τραπεζών, περισσότερο από ότι δικαιούται να μιλά το ελληνικό δημόσιο. Κανείς. Ο Έλληνας πολίτης, στο όνομα του οποίου ενεργούμε και τα συμφέροντα του οποίου εκφράζουμε είναι αυτός που δικαιούται να μιλά για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Πάντα στον ιδιωτικό τομέα, πάντα με διαφάνεια και με σεβασμό των όρων του ανταγωνισμού αλλά με πραγματικά λεφτά, με πραγματικό κίνδυνο και με κοινωνική ευθύνη».
tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news