facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Δύο κρίσιμα «κρας τεστ» για την κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με δύο «κρας τεστ» θα βρεθεί αύριο η κυβέρνηση, που καταθέτει στη Βουλή ένα από τα πλέον κρίσιμα πολυνομοσχέδια για την παραμονή της στην εξουσία, ενώ παράλληλα, αναζητά τον πολιτικό της σχεδιασμό για το μέλλον...


Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα περιλαμβάνει το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο, τη ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις στις συντάξεις (επικουρικές και όσων είναι κάτω από 55 ετών). Και ενώ αυτή την φορά δεν έχουν εκφραστεί δημόσια διαφωνίες και απειλές καταψήφισης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -παρά τη συνεχή γκρίνια για καθυστερήσεις υπουργών που οδηγούν σε ολοένα νέα μέτρα- το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει την ακολούθηση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την ψηφοφορία, ώστε να μην προκαλέσει «δυσάρεστες αντιδράσεις» με έναν ενδεχόμενο χαρακτήρα κατεπείγοντος.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν θα προηγηθεί της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου-σκούπα, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επισήμως, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν περιττό, δεδομένου ότι το περιεχόμενό του έχει αποφασιστεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης Κυριακής. Η όλη απόφαση πάντως, ξενίζει, δεδομένου ότι από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση -από τις νέες απαιτήσεις της τρόικα για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ως τη σημερινή «παράλυση» της χώρας από την απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- είναι πολλές.

Την ίδια στιγμή πάντως, αύριο, αναμένεται να συνεδριάσει κατά πληροφορίες η Κυβερνητική Επιτροπή. Εκεί, οι δέκα κορυφαίοι υπουργοί (πιθανόν και κάποιοι ακόμα, εφόσον αποφασιστεί η διευρυμένη σύνθεση του οργάνου) θα συμμετάσχουν σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, γύρω από τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Το θέμα είχε θέσει επί τάπητος προ καιρού, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη να συζητηθεί, πράγμα που αναδεικνύει εν πολλοίς και την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά σε όσα συμβαίνουν και την... ξεπερνούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι μόλις προχθές, τρία τουλάχιστον κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης υπονόησαν με συνεντεύξεις τους το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ένα «μπαμ» στην κοινωνία, που θα ανέτρεπε αυτομάτως τη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας στο Mega, ο Κώστας Σκανδαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ για κρίση που θα φέρει πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος δεν απέκλειε μία νέα πρωτοβουλία για «συγκυβέρνηση», αν και ο ίδιος την απέρριπτε αίφνης ως λύση.

http://www.real.gr



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news