facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σε δίκη Αποστολόπουλος, Μπουρμπούλια και Πανούσης

Σε δίκη για την υπόθεση της μετοχής «Σιγάλας» παραπέμπονται δεκαέξι κατηγορούμενοι, επιχειρηματίες, χρηματιστές, ιδιώτες καθώς και η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, μετά την ατυχή έκβαση της προσπάθειας για αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος από τον Άρειο Πάγο.


Έτσι, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, ανοίγει ο δρόμος για να φθάσει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η υπόθεση που αφορά δύο ζητήματα:

α. την εξαπάτηση επενδυτών με το "φούσκωμα" της μετοχής «Σιγάλας», και

β. τη δωροδοκία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την κατάχρηση εξουσίας, αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και τον εκ των κατηγορουμένων επιχειρηματία Τρ. Αποστολόπουλο, προκειμένου η πρώτη, που χειριζόταν τις ανακρίσεις για τις μετοχές «φούσκες» να μην απαγγείλει το κακούργημα της απάτης στους εμπλεκόμενους στο "φούσκωμα" της μετοχής «Σιγάλας»

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος με δύο βουλεύματά του επικύρωσε στο μεγαλύτερο μέρος του το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας (με αριθμό 1000/2010), μετατρέποντας μόνο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για επτά από τα συνολικά 16 άτομα που παραπέμπονται σε δίκη.

Αναλυτικότερα το Συμβούλιο Εφετών Ἀθήνας είχε παραπέμψει σε δίκη:

*την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

*τους επιχειρηματίες Τρύφωνα Αποστολόπουλο και Παναγιώτη Πανούση

*τον δικηγόρο Σ. Κουμεντάκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

*πέντε άτομα και συγκεκριμένα τους Κ. Τσέλο, Θεμ. Κοντοράτο, Ε. Βαλλή, Ν. Μιχαλιό και Π. Φίκιρη για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

*επτά άτομα ήτοι τους Ν. Γαβαλάκη, Δ. Λέκκα, Γ. Μελά, Β. Καλούδη, Σπ. Αργυρίου, Θ. Παπαμανώλη και Β. Γιαπισίκογλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι οι κ.κ. Λέκκας Μελάς και Καλούδης είναι πρώην στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ ο κ. Τσέλος διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑΤ του Π. Πανούση.

Ο Άρειος Πάγος εξετάζοντας τις αιτήσεις αναίρεσης των κ.κ.Γαβαλάκη, Λέκκα, Μελά και Αργυρού έκρινε ότι ως προς αυτούς θα πρέπει να αναιρεθεί το βούλευμα, σχετικά με τις πράξεις που τους αποδίδονται, ως προς την επιβαρυντική περίσταση της «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» και της «κατά συνήθεια τέλεσης».

Έτσι, με τα 450 και 1382/2011 βουλεύματα, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε τις κατηγορίες καθώς, όταν οι τέσσερις αιτούντες διέπρατταν τις πράξεις που τους αποδίδονται δεν ίσχυε ο νόμος - το σχετικό νομοθέτημα είναι του 2005 - που εκ των υστέρων προέβλεψε το αδίκημα της «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» και της «κατά συνήθεια τέλεσης», που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

Η ίδια διόρθωση αφορά και τους κατηγορουμένους που δεν είχαν ασκήσει αναίρεση και βαρύνονται με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που είναι οι κ.κ.Καλούδης, Παπαμανώλης και Γιαπισίκογλου.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση της χειραγώγησης των μετοχών της «Σιγάλας» και του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την εν λόγω δικογραφία η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, διερευνήθηκε στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το παραδικαστικό κύκλωμα από τους τότε εφέτες ανακριτές Ι. Σίδερη και Ι. Φιοράκη.

Οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί είχαν εντοπίσει την ύπαρξη κατάθεσης 300.000 ευρώ σε λογαριασμό της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια - είχε χειριστεί τις ανακρίσεις για το σκάνδαλο με τις μετοχές φούσκες - σε ελβετική τράπεζα από εμπλεκόμενο στην υπόθεση του χρηματιστηρίου.

Όπως αποκαλύφθηκε, το ποσό είχε αποσταλεί από offshore εταιρείες ενδιαφερόντων του Τρ. Αποστολόπουλου, που ήταν εκ των βασικών μετόχων της Σιγάλας.

Από την πλευρά της η κ. Μπουρμπούλια είχε ισχυριστεί ότι τα χρήματα προέρχονταν από πώληση χρυσών λιρών που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της και τις είχε πουλήσει στο συγκεκριμένο επιχειρηματία

directNEWS.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news