facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τελεσίγραφο Χ. Καστανίδη προς ΠΟΕ-ΟΤΑ

Δυνατότητα ανάθεσης της αποκομιδής σκουπιδιών σε ιδιώτες

Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσψτερικών κ. Χ. Καστανίδης διαμήνυσε συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι δεν θα πληρώνεται το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.


Δέσμη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, που κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

Στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Καστανίδης διεμήνυσε συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι δεν θα πληρώνεται το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Το ίδιο θα ισχύει, όπως διευκρίνισε και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης.

Για τα παραπάνω θα αποσταλεί εγκύκλιος στους ΟΤΑ, ενώ όπως προειδοποίησε ο υπουργός, για όποιον διατάκτη παραβιάσει την εγκύκλιο θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η νομοθεσία (άρθρο 61 του ν. 3979/2011), σύμφωνα με το οποίο μπορούν να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.

Ηδη ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε πως αναθέτει σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε επιπλέον ότι η λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη θα εξασφαλιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ.

Προειδοποίησε τέλος ότι αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, διευκρίνισε πως αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση εντός ολίγων ημερών, η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μπορεί να είναι και μόνιμη λύση.

«Η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου σκουπιδιών κυρίως στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κατηγόρησε ακόμη τους εργαζόμενους ότι παρά τη «διαλλακτική και με διάθεση συνεννόησης στάση της κυβέρνησης» συνεχίζουν «αδιάλλακτοι τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας ΧΥΤΑ, καταλαμβάνοντας δημοτικά καταστήματα, αποκλείοντας ακόμη και τη λειτουργία παιδικών σταθμών».

Σημείωσε μάλιστα ότι παρά τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, η Ομοσπονδία τις απέρριψε, «αγνοώντας το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της δημόσιας υγείας».

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σκουπιδιών.

«Στις απειλές της κυβέρνησης απαντάμε με γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή Χ.Υ.Τ.Α. σ’ όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι απ’ τους εργαζόμενους», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δηλώνουν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 με προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ενώ υπενθυμίζουν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου.

Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ουδέποτε αρνήθηκε διάλογο με οποιονδήποτε αρμόδιο και διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν «με αόριστες υποσχέσεις που προσβάλουν τους εργαζόμενους».

«Είναι σαφές πως ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματά με γενικές, καλές προθέσεις αλλά ούτε με απειλές», καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί επεισόδια σημειώθηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ όταν εργαζόμενοι - μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιτέθηκαν σε δημάρχους, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα και προπηλακίζοντας το δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών που έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανάληψης της αρμοδιότητας αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενορχηστρωτή της επίθεσης σε βάρος του.
naftemporiki.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news