facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Γαϊτανάκι σεναρίων για την «τελική, βιώσιμη λύση» στην κρίση χρέους

Το γαϊτανάκι των σεναρίων, σχεδίων, φημών και … πληροφοριών αναφορικά με το τι ακριβώς θα διαμειφθεί την Κυριακή, στις 23 του μηνός, ημέρα πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα.


Με ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό να βαραίνει το Βερολίνο, την Άγκελα Μέρκελ και το επιτελείο της, που συνεχίζουν μια παρελκυστική τακτική, την ίδια που ουσιαστικά τηρούν από το ξέσπασμα της κρίσης δύο χρόνια τώρα. Μια τακτική που συνίσταται στην διαρκή αναβολή της λήψης καίριων, ουσιαστικών, τελεσίδικων αποφάσεων, ως προς την πολιτική που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Μιας κρίσης που με «καύσιμο» την απουσία λύσεων ελέω Γερμανίας τώρα πια απειλεί το σύνολο της Ευρωζώνης. Κι αυτήν ακόμα τη Γαλλία, κι αυτήν ακόμα τη Γερμανία …

Μόλις προ 10 ημερών, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος «υποσχέθηκαν» στη διεθνή κοινότητα μια «συνολική και βιώσιμη λύση» στο ελληνικό πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή κρίση. Μόλις προ 24 ωρών ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας χαρακτήρισε «όνειρα» τις προσδοκίες για οριστική λύση του προβλήματος στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής!

Από την μία το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς για να πείσει ακόμα κι αυτούς τους Γερμανούς τραπεζίτες να συναινέσουν σε ένα «μεγα-κούρεμα», ίσως και κατά 60%, του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «στρατολογεί» ακόμα και τον πρόεδρο της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν να πείσει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες στο ΙΙF να συμπράξουν και μόλις το καταφέρνει … πετάει την μπάλα στη εξέδρα και αρνείται να δώσει χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων ΑΚΟΜΑ και για το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν το «κούρεμα». Αρκείται να δηλώσει πως «οι τράπεζες θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν» …

Την ίδια ώρα οι αγορές «παγώνουν» στο άκουσμα τέτοιων δηλώσεων και οι οίκοι … καραδοκούν! Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την τελευταία έκθεση της Citigroup που χαρακτηρίζει ευθέως ως «ανώφελο για την Ελλάδα ένα haircut ακόμα και 50%, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (PSI)»; Ο οίκος εκτιμά πως η μόνη λύση είναι η συμμετοχή στην αναδιάρθρωση των δανείων του «επίσημου τομέα», κι όχι αυτά των ιδιωτών που ούτως ή άλλως δεν θα θεωρηθούν ως εθελοντική συμμετοχή με ένα «κούρεμα» άνω του 50%.

Η ανάλυση της Citigroup καταδεικνύει ότι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία ακόμα και με περικοπή του μισού χρέους θα είναι μικρά καθώς εάν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιληφθούν μόνο τα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι στο σχέδιο θα ενταχθεί χρέος ύψους 239 δισ. ευρώ (επί συνόλου 362 δισ. ευρώ). Το «κούρεμα» του 50% σε αυτό το χρέος θα ρίξει το ύψος του συνολικού χρέους στο 105% του ΑΕΠ (από 160%).

Ομως εάν υπολογισθούν οι αναγκαίες κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες – που θεωρούν απαράβατο όρο οι Γερμανοί – αυτό σημαίνει πως η συνολική αναγκαστική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με νέα κεφάλαια αυτομάτως θα οδηγήσει το χρέος στο 114% (για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών - core tier 1 στο 9%, όπως ζητούν οι Γερμανοί και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή – ΕΒΑ).

Την ίδια στιγμή προκύπτουν και ερωτήματα όπως το εάν το haircut θα αφορά μόνο στα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, (όπως προβλέπει το PSI). Αυτά υπολογίζονται σε 270 δις ευρώ. Ομοίως κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν από το «κούρεμα», όποιο κι αν είναι αυτό, θα εξαιρεθούν τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει λάβει δάνεια 65 δισ. ευρώ ή αλλιώς ποσοστό περί το 18% του συνολικού χρέους. Αν αυτά εξαιρεθούν από το «κούρεμα» τότε «πέφτει» και το συνολικό όφελος.

Τέλος, εάν εξαιρεθούν και τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (περί τα 60 δισ. ευρώ, ή περί το 17% του συνολικού χρέους) το δυνητικό όφελος ... «κουρεύεται» ακόμα περισσότερο.

Συνεπώς, καταλήγουν οι ειδικοί, ακόμα και ένα haircut 50% δεν είναι πανάκεια για την Ελλάδα. Ίσως είναι απλώς μια βαθιά ανάσα μέχρις ότου η χώρα αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ικανά να υπερκεράσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης των χρεών της. Κι αυτά τα πλεονάσματα η Citi τα τοποθετεί στο διόλου ευκαταφρόνητο 5%!!!

Ακόμα κι έτσι όμως η παράταση στην αγωνία που μας … υπόσχεται τώρα η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι … τραγωδία. Προς τούτο εξάλλου συμφωνεί και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch που πρακτικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας πως «η επιτυχία ή η αποτυχία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων που θα εξεταστούν».

Οι αναλυτές της Fitch τονίζουν πως «η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», είτε με, είτε χωρίς «κούρεμα». Και πάντως ξεκαθαρίζει πως για να διατηρηθούν οι τρέχουσες αξιολογήσεις του ΚΑΙ για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ΚΑΙ για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κάποια απόφαση θα πρέπει να … ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ!

Εν αντιθέσει με όσα προφανώς πιστεύουν στο Βερολίνο…
protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news