facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Θα διαψευσθούν όσοι πιστεύουν ότι θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα»

Καθησυχάζουν τις αγορές Γιούνκερ, βαν Ρομπάι

Αισιόδοξος αναφορικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.


Μάλιστα ο κύριος Γιούνκερ δεν δίστασε να προβεί στην εκτίμηση ότι η περιβόητη έκθεση της Τρόικας – που θα αποτελέσει και τη βάση για την «απελευθέρωση» των κινήσεων στήριξης της οικονομίας μας – θα δημοσιοποιηθεί ίσως νωρίτερα από τα αρχικά εκτιμώμενο διάστημα, πιθανότητα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και την έκβαση των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων που θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και αμέσως μετά δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των τιτάνιων προσπαθειών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

"Προχωράμε για να ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι δέκα μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμα διχασμένες.
"Η πρόκληση είναι να φτάσουμε σε μια συνολική και διαρκή λύση της κρίσης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", είπε ο κ. Παπανδρέου προσδιορίζοντας το διακύβευμα της επικείμενης σύναξης των ηγετών της ΕΕ.

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες όσων του είπε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, σχετικά με το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση πακέτου λύσης, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη για εμβάθυνση της οικονομικής και διακυβερνητικής συνεργασίας, την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας EFSF και την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. "Ο ελληνικός λαός θέλει αλλαγή", τόνισε ο κ. Παπανδρέου μεταφέροντας τη δέσμευση των Ελλήνων να υλοποιήσουν τις αλλαγές "όσο επίπονες κι αν είναι". Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικά και μόνο στη δήλωση που έκαναν την προηγούμενη Κυριακή οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας χωρίς να κατονομάσει το Νικολά Σαρκοζί ή την Άγγελα Μέρκελ και χωρίς να αναφερθεί στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, περιοριζόμενος να παραπέμψει στα θετικά μηνύματα των θεσμικών εταίρων της Ελλάδας.
protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news