facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Να γιατί η τρόικα έδιωξε την Κατσέλη από το υπουργείο !


Τελικά τώρα αποδεικνύεται ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος για τον όποιον η πρώην υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη απομακρύνθηκε στην τελευταίο ανασχηματισμό. Αιτία ήταν η άρνησή της να υπογράψει συμφωνία για κατώτερο βασικό μισθό από τα σημερινά επίπεδα και κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που από τότε επίμονα ζητούσε η τρόικα. 
Η κ. Κατσέλη παραδέχεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις για το ξήλωμά της και από την τρόικα και από επιχειρηματίες που διαφωνούσαν με την πολιτική της, αλλά και από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης και εκδοτικά συγκροτήματα, με πρώτο εκείνο των νοτίων προαστίων, που έκανε πόλεμο εναντίον της. 
Τώρα όλα αυτά βγαίνουν στον αφρό, αφού η τρόικα βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να περάσει τα μέτρα που θέλει, κατατάσσοντας την Ελλάδα εκεί που ήθελε από την πρώτη στιγμή, στον εργασιακό μεσαίωνα. «Και τότε που ήμουν εγώ υπουργός η "τρόικα" πίεζε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά αν της παρουσίαζες τεχνικά στοιχεία και μελέτες, όπως έκανα εγώ, τότε δεν θα είχε αντίρρηση για την εφαρμογή άλλων μέτρων, ηπιότερων από τα σημερινά, όπως των κλαδικών συμβάσεων που πέτυχα και των επιχειρησιακών. Τώρα όλα είναι πρόχειρα, με αποτέλεσμα να κατεβάσουμε τα βρακιά μας...» , δηλώνει η πρώην υπουργός Απασχόλησης.
Η ίδια πιστεύει ότι υπήρχε περιθώριο να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, επιμένει δε ότι αν δεν αλλάξει το άρθρο 37 παράγραφος 5, που βάζει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές των εργαζομένων, τότε δεν θα το ψηφίσει. «Δεν ξέρω τι θα κάνουν άλλοι συνάδελφοι μου, ξέρω τι θα κάνω εγώ. Αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση, πολύ απλά δεν θα την ψηφίσω» , τονίζει σε όλους τους τόνους, στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Η κ. Κατσέλη γνωρίζει πολύ καλά τα εργασιακά, άλλωστε ήταν αυτή που... είχε φέρει μέτρα μέσα στην ύφεση για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, με την προστασία των χαμηλών μισθών, των συντάξεων, του καθεστώτος εργασίας. Και μάλιστα είχε συμμάχους τους κοινωνικούς εταίρους, τα συνδικάτα και, φυσικά, τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Τίποτα δεν έδειχνε επί ημερών της ότι η χώρα θα μετατρεπόταν σε εργασιακή ζούγκλα. 
Η ίδια ευθέως λέει ότι ο κ. Βενιζέλος δεν γνωρίζει καλά το αντικείμενο που διαχειρίζεται και στις συνεχείς συσκέψεις των ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας τού παρουσίασε ειδική μελέτη που δείχνει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων για τρία χρόνια και την ενίσχυση των επιχειρησιακών, η ύφεση θα αυξηθεί, η ανεργία θα ξεπεράσει το 22% και η αγορά εργασίας θα μετατραπεί σε χώρο χωρίς κανόνες, με τους επιχειρηματίες να αλωνίζουν και να κάνουν ό,τι θέλουν, με σκοπό την αύξηση του κέρδους τους, που θα οδηγήσει σε μισθούς πείνας. 
Το ίδιο επεσήμανε και στον υπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κουτρουμάνη, όταν σ' ένα ανελέητο μπρα ντε φερ προσπάθησε να του εξηγήσει ότι η πολιτική του είναι πέρα για πέρα λάθος σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που δέχθηκε με την τρόικα . Ωστόσο και άλλοι εταίροι, όπως για παράδειγμα η ΓΣΕΕ, θεωρούν ότι ο κ. Κουτρουμάνης δεν ήταν και τόσο καλός γνώστης για να χειριστεί αυτήν την κρίσιμη υπόθεση. Δημόσιος υπάλληλος ήταν, με άριστη γνώση στις συνταξιοδοτήσεις και στο Ασφαλιστικό. Τώρα πώς έφτασε να συζητά με την "τρόικα" για θέματα που δεν γνωρίζει, είναι άλλο ζήτημα , τονίζουν στελέχη της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσαν στη δημοσιότητα το ανατριχιαστικό e mail με την ανατροπή των όρων εργασίας που είχε στείλει η τρόικα στον υπουργό Απασχόλησης. 
Εκείνο πάντως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, πρωτίστως, και του υπουργείου Οικονομικών, δευτερευόντως, γνωρίζει ότι τελικά η τρόικα θα επανέλθει με το ίδιο αίτημα, όλοι κάνουν τους ανήξερους, πιστεύοντας πως ο κ. Τόμσεν και οι υπόλοιποι δανειστές μας δεν θα πιέσουν και μετά την έκτη δόση για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 
Προφανώς το λένε αυτό για να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις, γιατί είναι τοις πάσι γνωστό πως το αίτημα για κατάργηση της ΕΣΣΕ είναι κεντρικό ζήτημα για την τρόικα , απλώς οι αρμόδιοι υπουργοί στρουθοκαμηλίζουν και κάνουν ότι δεν βλέπουν. 
Άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος το είπε ορθά κοφτά σε κλειστή σύσκεψη: «Αν η κυβέρνηση δεν ψηφίσει το άρθρο 37, που είναι για την "τρόικα" η κόκκινη γραμμή, τότε η κυβέρνηση θα πέσει» , βάζοντας έτσι το δίλημμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, η πρώην υπουργός Απασχόλησης δηλώνει ότι δεν ψηφίζει αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ διαμηνύει στους πάντες ότι με την πολιτική που ασκεί γενικώς η κυβέρνηση, δεν έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη!
 
(To Παρόν)

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news