facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ολομέτωπη η σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών

Είναι πλέον σαφές: Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει το γάντι για τα καλά προς τις τράπεζες, στοχοποιώντας την αντίδραση τους στην προοπτική να κρατικοποιηθούν, προκειμένου να σωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τα ξημερώματα, λίγο μετά την ανακοίνωση του «γενναίου» haircut στο ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός έσπευσε να προειδοποιήσει όλους εκείνους τους ...
μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις, ότι ανησυχούν χωρίς λόγο. Αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι καλύτερα θα έπρεπε να ανησυχούν οι ίδιοι.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαμάχης, η οποία δεν δείχνει να τελειώνει σύντομα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι συγκεκριμένα συμφέροντα τους «πολεμούν» με κάθε μέσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι απειλούνται τα (τραπεζικά) συμφέροντα τους. Και είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με κάθε τρόπο, επίσης.

Το θέμα είναι που ακριβώς θα βγάλει αυτή η σύγκρουση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Για την ιστορία, το βασικό αίτημα της πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν να μετατραπούν από κοινές σε προνομιούχες οι μετοχές που θα δώσουν ως εγγύηση προκειμένου να λάβουν τη βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν τα κατάφεραν κι έτσι η κρατικοποίηση των περισσότερων τραπεζών είναι πλέον νομοτελειακή.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μόλις μια ή το πολύ δύο τράπεζες δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στην αναγκαστική λύση της κρατικοποίησης.

Όλες οι υπόλοιπες θα χρειασθεί να περάσουν από τον «πάγκο» του δημοσίου, κάτι το οποίο, όπως είναι φυσικό, κανείς δεν ήθελε.

newsbomb.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news