facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η νέα ξαφνική απαίτηση της τρόικας: ΤΩΡΑ ζητά μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

- Ζητούν κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- Ο κ. Κουτρουμάνης τους εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα την αγοραστική δύναμη των πολιτών
- Αντίδραση Παπανδρέου στη βόμβα της τρόικας: "Δεν είμαστε Ινδία και ούτε θα γίνουμε"
- Η τρόικα έδειξε "ευαισθησία" λέγοντας πως η κατάργηση των συμβάσεων μπορεί να γίνει και σταδιακά


Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία και τον προϋπολογισμό του 2012 που φέρνουν νέα σκληρά μέτρα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών έρχεται η τρόικα ξανά και πλέον βάζει στο στόχαστρο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό κατέστη ολοφάνερο μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Απασχόλησης, Γιώργο Κουτρουμάνη.


Στη συνάντηση οι ελεγκτές της τρόικας ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εγκατάστασή τους με άλλες συμβάσεις που θα προβλέπουν μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δηλαδή ζητά μείωση στους κατώτερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που αυτή τη στιγμή είναι στα 750 ευρώ.


Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο αίτημα της "τρόικας" για τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.


Ωστόσο, η τρόικα φάνηκε να επιμένει στην κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων και ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι απλά θα μεταφέρει το αίτημά τους στον πρωθυπουργό.


Μάλιστα, η τρόικα έδειξε μάλιστα και σημάδια ευγένειας, λέγοντας στην ουσία στον υπουργό ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει βιασύνη, αλλά μπορεί αυτό να γίνει σταδιακά. Εξήγησαν δε στον κ. Κουτρουμάνη πως εάν δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αντιμετωπίσουν πρόβλημα δηλαδή με τα συνδικάτα, τότε να το επιβάλλουν μέσω νομοθετήματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και φέρεται να δήλωσε πως η Ελλάδα έχει νόμους που προστατεύει τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε πως "η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει".


Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα έπρεπε να περιμένει κάτι τέτοιο και το στίγμα το είχε δώσει ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν φτάνουν και η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει εκτός στόχων.

Με δύο δηλητηριώδεις ατάκες για την κυβέρνηση και μία θανατηφόρα υπόσχεση στους Έλληνες για νέα μέτρα έκανε ηχηρό μπάσιμο στο Eurogroup ο Όλι Ρεν.

Η πρώτη του δήλωση δεν περιείχε καμία ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε.
''H Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις τις δυο τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των χθεσινών".


Αμέσως μετά άστραψε και βρόντηξε :''Εξετάζουμε τα νούμερα και αξιολογούμε τα μέτρα. Όπως φαίνεται η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους στόχους φέτος. Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί ως τώρα απέχουν πολύ από την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων".


Λίγες ώρες δηλαδή μετά την ανακοίνωση Βενιζέλου που ξεχείλιζε από ικανοποίηση, ο Φινλανδός επίτροπος χωρίς να μασάει τα λόγια του, είπε δημοσίως πως η κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους που τέθηκαν.


Και το χειρότερο για όλους μας είναι πως τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν συνέχεια.
Γιατί πολύ απλά έτσι μεταφράζεται η ατάκα του ότι τα νέα μέτρα ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ από την κάλυψη των στόχων του 2012

newsit.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news