facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Διώξτε την Ελλάδα από την ευρωζώνη αλλά μέχρι να βρείτε 2 τρις. Ευρώ, ξεχάστε το


Τα βλέμματα όλων των αναλυτών του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Απόρρητες εκθέσεις που διαρρέουν, δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αναλύσεις οικονομικών οίκων είναι εδώ και ένα χρόνο στην καθημερινή ατζέντα κάθε πολιτικής και οικονομικής εφημερίδας της υφηλίου.

Το ινστιτούτο Stratfor (Global Intelligence) είναι παλιό και γνωστό ίδρυμα για τις μελέτες και αναλύσεις που συντάσσει για κυβερνήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, ενώ η «εξειδίκευση» του είναι θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εκάστοτε κυβέρνηση των Η.Π.Α. και το στρατιωτικό και επιχειρηματικό σύμπλεγμα που κινεί τα νήματα της Αμερικανικής πολιτικής.
Πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Bild αναφέρθηκε σε μυστική έκθεση του Stratfor που αφορούσε την Ελλάδα και την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ ταυτόχρονα ο νεαρός αναλυτής Peter Zeihan, αντιπρόεδρος του τμήματος Ανάλυσης, του ινστιτούτου μίλησε για τις βασικές ιδέες της έκθεσης, που λέγεται ότι κυκλοφορεί στους ανώτατους κύκλους της Αμερικανικής πολιτικής.
Το μότο του Peter Zeihan είναι αντιφατικό «διώξτε την Ελλάδα από την ευρωζώνη αλλά μέχρι να βρείτε 2 τρις. Ευρώ, ξεχάστε το». Σύμφωνα με τον αναλυτή πρόκειται για ένα γόρδιο δεσμό που δεν έχει λύση αλλά ούτε μπορεί και να κοπεί. Η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει το ινστιτούτο Stratfor, δεν είναι μια ανταγωνιστική οικονομία, το χρέος της είναι δυσβάσταχτο και πρέπει να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη προκειμένου αυτή να επιβιώσει αλλά την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να προετοιμαστεί για το ντόμινο που θα προκαλέσει η Ελληνική χρεωκοπία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Peter Zeihan τρία είναι τα βασικά θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ:
1) Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό που χρειάζονται τα κράτη για να επιβιώσουν εκτιμάται στα 400 δις ευρώ.
2) Ο έλεγχος της κατάρρευσης τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία που κοστολογείται σε 800 δις ευρώ.
3) Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές που θα παρασύρει την Ιταλία σε κατάρρευση. Για την σωτηρία της Ιταλίας θα χρειαστούν άλλα 800 δις ευρώ.
Το συνολικό ποσό για να προστατευτεί η ευρωζώνη από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι το αστρονομικό ποσό των 2 τρις ευρώ. Όπως εμφατικά τονίζει ο Peter Zeihan, μέχρι το ταμείο διάσωσης EFSF να εκταμιεύσει αυτό το τεράστιο ποσό η χρεωκοπία της Ελλάδας είναι αδύνατη αν δεν θέλουμε να καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή οικονομία.
Το υπόλοιπο μέρος της ανάλυσης του Peter Zeihan περιγράφει γιατί κατά τη γνώμη του η ελληνική οικονομία δεν έχει κανένα πλεονέκτημα ανασύροντας επιχειρήματα από την ιστορική διαδρομή της χώρας. Τα τρία διαχρονικά ατού της ελληνικής οικονομίας έχουν πάψει να υφίστανται.
1) Η ελληνική ναυτιλία έχει χάσει τη δύναμη της και τα σύγχρονα ναυπηγεία βρίσκονται σε άλλες χώρες (Κορέα, Νορβηγία και Κίνα).
2) Ο ελληνικός τουρισμός παρότι ενεργός δεν είναι σε θέση να θρέψει ένα σύγχρονο κράτος.
3) Το ελληνικό κράτος από ιδρύσεως του είχε την στήριξη, άρα και την οικονομική βοήθεια, μιας μεγάλης δύναμης. Στην αρχή ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο που υποστήριξε την ίδρυση του ελληνικού κράτους ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε και μετά οι ΗΠΑ που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα στο Ψυχρό πόλεμο ενάντια στις βλέψεις της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτές οι συμμαχίες της Ελλάδας μεταφράζονταν σε μεγάλα πακέτα οικονομικής βοήθειας. Σήμερα ο ψυχρός πόλεμος είναι προ πολλού παρελθόν και οι κόντρες Ελλάδας Τουρκίας δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν κανέναν. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Peter Zeihan «από τη στιγμή που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ… κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για μια στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί της… μόνο αν η Τουρκία κάνει πολύ πολύ κακές εκτιμήσεις στις σχέσεις της με την Κύπρο και το Ισραήλ.»
Δείτε εδώ τι λέει ο Peter Zeihan για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας.

http://www.koutipandoras.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news