facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Παράνομη η ποινή φόρου 10% για κάλυψη αφορολογήτου»

ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ζήτημα συνταγματικότητας ως προς την ποινή φόρου 10% έναντι όσων δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.


Η έκθεση της Επιτροπής παραπέμπει στο άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος βάσει του οποίου αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου. Βάσει αυτού κρίνει ότι η διάταξη της ποινής φόρου «δεν βρίσκεται σε αρμονία» με το Σύνταγμα, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φόρου.

Στο πολυνομοσχέδιο κατατέθηκαν και ορισμένες αλλαγές επί φορολογικών διατάξεων. Εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο εισοδήματα τυφλών και αναπήρων άνω του 80%, αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ παροχή από ταμεία πρόνοιας και βοηθήματα σε δημοσίους υπαλλήλους λόγω εθελουσίας με παραίτηση. Εξάλλου, μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώσουν οι τυφλοί και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80%, καθώς και όσοι βαρύνονται φορολογικά από τα πρόσωπα αυτά. Σχετικές αλλαγές έγιναν τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η διαβίβαση των «πόθεν έσχες» από την Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διενεργούνται οι αναγκαίες διασταυρώσεις των στοιχείων, ενώ εκκρεμεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για υποβολή μέσω Διαδικτύου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
enet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news