facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφέρει περισσότερο τους Γερμανούς η διάσωση της Ελλάδας

Η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας για τους περισσότερους γερμανούς οικονομολόγους, σύμφωνα με τους οποίους το κόστος μιας πτώχευσης θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό, ενός σχεδίου αρωγής.



Από τότε που οι επικρίσεις για τη στήριξη της Ελλάδας, άρχισαν να αυξάνονται στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους: η χώρα «επωφελήθηκε εξαιρετικά από το ευρώ».


Ο στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος θα δεσμεύσει τη Γερμανία στο ύψος των 211 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή
εγγυήσεων, έναντι 123 δισεκατομμυρίων ως τώρα.


«Ως εξαγωγική χώρα, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη από ένα σταθερό κοινό νόμισμα. Η μελλοντική ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας εξαρτώνται απ' αυτό, ακόμη κι εδώ στη Γερμανία» δηλώνει σήμερα στη λαϊκή εφημερίδα "Μπιλντ" ο γερμανός υπουργός
Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), το οποίο έχει στις τάξεις του πολλούς που αντιδρούν στη στήριξη της Ελλάδας.


Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. «Μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο δαπανηρή από τη διάσωσή της» προειδοποίησε από τις στήλες της οικονομικής εφημερίδας "Χάντελσμπλατ" ο επικεφαλής του ομίλου Bosch
Φραντς Φέρενμπαχ.


«Αυτό θα επέφερε μια σοβαρή οικονομική κρίση και ανυπολόγιστες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές» πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής δημόσιας τράπεζας KfW, «η συμμετοχή στην ευρωζώνη προσέφερε στη Γερμανία ένα οικονομικό πλεονέκτημα 50 ως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2009 και το 2010» δηλαδή περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Πρώτες εξαγωγοί στη ζώνη, οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν χάρη στο ευρώ να πωλούν ευκολότερα αγαθά και υπηρεσίες στους εταίρους τους, χωρίς να νοιάζονται για διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, υπογραμμίζει η KfW.


Η γερμανική συγκυρία επωφελείται επίσης από τον περιορισμό του πληθωρισμού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι αποτελεσματικότερη στον τομέα αυτό απ' ό,τι ήταν η Μπούντεσμπανκ την εποχή του γερμανικού μάρκου, όπως αρέσκεται να υπενθυμίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει χάρη στην ΕΚΤ χαμηλότερα επιτόκια απ' ό,τι θα είχε αν ασκούσε τη δική της νομισματική πολιτική, αναφέρει επίσης τη KfW.


Οι οικονομολόγοι δεν διακινδυνεύουν να υπολογίσουν τις συνέπειες που θα είχε για τη Γερμανία μια υποθετική αποτυχία του ευρώ.


Σε ένα περίπλοκο και αλληλεξαρτώμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως το δικό μας, «είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν εκ των προτέρων οι συνέπειες (μιας τέτοιας κρίσης)», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στέφαν Σνάιντερ της Ντόιτσε Μπανκ.


Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη, «αυτό θα επιβάρυνε πολύ τις εξαγωγικές οικονομίες» όπως η Γερμανία, προειδοποιεί πάντως η KfW.


Ωστόσο μεταξύ των γερμανών οικονομολόγων δεν επικρατεί ομοφωνία.


Το ινστιτούτο Ifo, ένας από τους κύριους οργανισμούς έρευνας για τη συγκυρία, τάσσεται αναφανδόν κατά της στήριξης της Ελλάδας.


«Η Γερμανία δεν επωφελήθηκε από το ευρώ (...) αλλά από τις προσπάθειές της για να περιορίσει τους μισθούς της και τα κόστη της» τονίζει ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου, ο Γιούργκεν Γκάουλκε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να φοβάται κανείς μια κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επειδή θα είναι αρκετό τα κράτη να ανακεφαλαιοποιήσουν προσωρινά τις τράπεζές τους, κάτι που στη Γερμανία «θα αφορούσε κάτι ψιλά, σε σύγκριση με το ταμείο διάσωσης» υποστηρίζει.


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της τραπεζικής ομοσπονδίας BdB, τα οποία χρονολογούνται από το Μάιο, οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό δημόσιο χρέος στο ύψος των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news