facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών.Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα.Απαιτούν κι άλλα μέτρα.Όλο το παρασκήνιο.

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η χώρα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι στις ΗΠΑ για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.



Το απόγευμα του Σαββάτου σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών εξετάζεται η κατάσταση ενώ φήμες κυκλοφορούν ότι η τρόικα δεν θα εγκρίνει την έκτακτη δόση, καθώς και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η απόφαση για ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ελήφθη, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο καθ΄ οδόν για τη Νέα Υόρκη και ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος τον ενημέρωσε, λένε οι πληροφορίες ότι το κλίμα φτάνει στα όρια της εχθρότητας και οι εταίροι δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.


Υστερα από αυτή την ενημέρωση ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να ματαιώσει το ταξίδι στις ΗΠΑ.


Οι φήμες οργιάζουν στην Αθήνα και κάνουν λόγο για πρόσθετα μέτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ επρόκειτο την Τρίτη να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα. Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημ. Χριστόφια.


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, μετά τη λήξη του Eurogroup και του Ecofin στην Πολωνία, σύμφωνα με τις οποίες, «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους», αλλά αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η χώρα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια» και εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν το νέο έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα «θα αποφέρει έσοδα φέτος», δήλωσε τα εξής:
«Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Μπορώ να επαναλάβω τις θέσεις της χώρας που παρουσίασα και στο Eurogroup. Η Ελλάδα πράγματι έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, μειώνοντας το πρωτογενές της έλλειμμα από τα 24 δις. το 2009, στα 1,8 δις. το 2011 και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την έξοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από τις αρχές του 2012, εφόσον όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει εφαρμοστούν και αποδώσουν.
Για την εφαρμογή και την απόδοση αυτών των μέτρων, όχι μόνον η Κυβέρνηση, αλλά όλος ο τόπος καταβάλλει και κυρίως πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.


Η Ελλάδα γνωρίζει και να θέτει και να πετυχαίνει στόχους προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία.


Στις δηλώσεις που έκανα και χθες και σήμερα από την Πολωνία, περιγράφω με απόλυτη ακρίβεια το κλίμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές με τους ομολόγους μου ή άλλους διεθνείς θεσμικούς παράγοντες.
Η χώρα είναι και πρέπει να είναι ενωμένη, ψύχραιμη, αποφασισμένη και αποφασιστική. Να κάνει όλες τις κινήσεις που πρέπει, προκειμένου να πάψουμε να λειτουργούμε ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που αποκτά διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πράγματι έχει ως οικονομικό μέγεθος, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κεντρικό και μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας.


Έχουμε δε, ένα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είναι η σταθερότητα και η πολλαπλή εγγύηση της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωσυστήματος. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως οι Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι συνεπώς μόνον ανεύθυνα αλλά και γελοία τα σχόλια ή οι περισπούδαστες αναλύσεις για επικείμενη παύση πληρωμών ή για χρεοκοπία. Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα και δυστυχώς και η Ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών.


Η κατάσταση είναι σοβαρή, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις. Και για αυτό και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική. Η παραμονή του στην Αθήνα, όπως και όλης της Κυβέρνησης, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και θα σπάσει.


Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και καθένας που διατυπώνει με ευκολία δημόσιο λόγο, όποια ιδιότητα και να έχει, πρέπει να γνωρίζει ότι τίποτα δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για την δήθεν αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτρέπουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναπαράγουν και να διογκώνουν μια συζήτηση, η οποία λειτουργεί εις βάρος της χώρας.
Σημασία δεν έχει να δημιουργούμε εφήμερους αρνητικούς μύθους, αλλά να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό και διαρκές πρόβλημα της χώρας, που είναι δυστυχώς όχι μόνο πρόβλημα θεσμών, αλλά και πρόβλημα νοοτροπιών και πρακτικών».


Ερωτηθείς για την 6η δόση του δανείου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «σημαντικό πρόβλημα» τόσο την εκταμίευση της δόσης, όσο και τον ακριβή χρόνο εκταμίευσής της. Σπεύδοντας, πάντως παράλληλα, να καθησυχάσει ότι όλοι γνωρίζουν πώς εξελίσσονται τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο (πιέσεων και καθυστερήσεων) και στις επόμενες δόσεις. Άρα, είπε, πρέπει να αρχίσει η ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου, να ψηφίσουν τα 16 εθνικά κοινοβούλια το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI), και να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα το 2012.


Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «αμφιθυμία» ορισμένων κρατών- μελών για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι «είναι ζωτικό οι αποφάσεις αυτές να εφαρμοστούν, γιατί κυρίως αφορούν την Ελλάδα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».


Ο υπουργός, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 και την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2012, μίλησε για ρευστό και νευρικό περιβάλλον σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και για «διαρκή περιδίνηση» στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αναφέρθηκε σε ύφεση 5,5% στην ελληνική οικονομία και κάλεσε όλους να έχουν συνείδηση του περιβάλλοντος, του συσχετισμού και των προτεραιοτήτων. Διότι, η μη μείωση του χρέους και η μη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να είναι καταστροφικά για τη χώρα. Ζήτησε δε, πολιτική συναίνεση (κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση) και τη συστράτευση όλου του λαού για να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος των βιώσιμων οικονομικών της Ελλάδας.
 imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news