facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Όχι ανεξέλεγκτα η εκ περιτροπής εργασία»

«Ομπρέλα προστασίας» σε χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι βρέθηκαν ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασία, ανοίγει η Δικαιοσύνη.



Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με απόφαση που εξέδωσε (8606/2011) με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται κατάχρηση του μέτρου της εκ’ περιτροπής εργασίας, με την επίκληση της ταμειακής δυσχέρειας ή της άσχημης οικονομικής συγκυρίας.


Στη Δικαιοσύνη, είχε προσφύγει εργαζόμενη σε εταιρεία οικοδομικών εργασιών, ζητώντας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των εργοδοτών της, με την οποία η ίδια ετίθεντο σε καθεστώς εκ’ περιτροπής εργασίας.


Η γυναίκα, που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, όπως και άλλοι συνάδελφοί της δεν είχαν καμία ενημέρωση από την εργοδότρια εταιρεία για τις προθέσεις της. Άλλωστε, ο νόμος 3834/2010 με τον οποίο καθιερώθηκε το μέτρο της εκ’ περιτροπής εργασίας, ορίζει ότι η επιχείρηση οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενούς της για τις προθέσεις της. Όμως, η συγκεκριμένη εργαζόμενη ενημερώθηκε με επιστολή, στην οποία αναφέρονταν ότι η εταιρεία περνάει δύσκολη οικονομικά φάση και για το λόγο αυτό της ζητούνταν να συναινέσει σε εκ’ περιτροπής εργασία


Το δικαστήριο, έκρινε ότι ο εργοδότης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κατ’ εξαίρεση έχει δικαίωμα να επέμβει στο περιεχόμενο της σύμβασης που έχει με το προσωπικό του. Ακόμη, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, για να γίνει αυτή η αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης να είναι σοβαρός και με μόνιμα χαρακτηριστικά και να απειλεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.


Με άλλα λόγια, με την επίκληση απλά και μόνο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζόμενούς τους οι εργοδότες δεν μπορούν να τους εντάσσουν σε καθεστώς εκ’ περιτροπής εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news