facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Επέμβαση δικαιοσύνης για το φουσκωμένο έλλειμμα ζητά η ΝΔ

Οι καταγγελίες για το "φουσκωμένο" έλλειμμα έχουν εγείρει αντιδράσεις. Η Νέα Δημοκρατία ζητά διερεύνηση του θέματος. Τι απαντά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Οι σοβαρότατες καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, για εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, έχουν ξεσηκώσει πολιτική θύελλα.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιώνεται άμεση διερεύνηση του θέματος, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που βρέθηκε στο στόχαστρο, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Ζωής Γεωργαντά.
"Η Νέα Δημοκρατία, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009.
Πρόσφατα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με σχετικό Δελτίο Τύπου, το επαναλάβαμε. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ", σημείωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επικαλέσθηκε τα όσα υποστηρίζει σε βιβλίο του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, στο πρόσφατο βιβλίο του, ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αποδεχθεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε απρόσμενη διόγκωση του ελληνικού χρέους.
"Σήμερα, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.
Ενώ, η Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, που συνέστησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε, στην Έκθεσή της, πέρυσι το Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερο έλλειμμα για το 2009. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Κυβέρνηση", κατέληξε σε αυστηρούς τόνους.
Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε τη δική του απάντηση στις καταγγελίες.
"Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT", επισήμανε.
Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος στη συνέχεια έκανε λόγο για φθηνές δικαιολογίες ενώ επιτέθηκε ανοικτά στη Ζωή Γεωργαντά αμφισβητώντας την αξιοπιστία της.
"Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή", υπογράμμισε.
Παρέμβαση Κομισιόν για τις καταγγελίες
Οι δηλώσεις της Ζωής Γεωργαντά για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία προκάλεσαν την παρέμβαση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.
Ο Αμαντέου Αλφατάζ, μιλώντας στη ΝΕΤ, διαμήνυσε ότι η Κομισιόν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα ελληνικά στοιχεία, σημειώνοντας πως "από το Νοέμβριο του 2010 τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και είναι στη γραμμή με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Στη συνέχεια, σημείωσε πως η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων έγινε σε συνεργασία με τη Eurostat και πρόσθεσε πως η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν μία προϋπόθεση για να κριθούν αξιόπιστα τα στοιχεία.
news247.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news