facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πάντα στο ευρώ – Δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει

Με την Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο του ΔΝΤ συναντάται σήμερα το βράδυ στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που χθες μετέφερε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο την βούληση της διεθνούς κοινότητας να μην επιτρέψει «περιπέτειες» στην Ελλάδα.

«Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται και εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου», ήταν η δήλωση του κ. Βενιζέλου, που «αποκωδικοποιώντας» τις τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων συμπλήρωσε τα εξής:
«Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα δείτε ότι υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη και για πολλές άλλες χώρες πέραν αυτής».
Συνάντηση με Σόιμπλε
Ο κ. Βενιζέλος είχε χθες γόνιμη συνάντηση και με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε καλό κλίμα λένε οι πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή του Εθνους στις ΗΠΑ, και με αμφότερους τους υπουργούς να απορρίπτουν τα σενάρια χρεοκοπίας.
Για τις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «Από τις συναντήσεις που είχα εδώ με πολλούς ομολόγους μου, τη νέα συνάντηση που είχα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε και τις συναντήσεις που είχα με τον Ιταλό, τον Γάλλο, τον Βέλγο συνάδελφό μου, με ομολόγους μου από χώρες εκτός Ευρώπης, από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Ντράγκι, τον νέο Πρόεδρο της ΕΚΤ, προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης».
Να σταλούν τα μηνύματα που πρέπει
Αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε ότι αυτή διεξάγεται σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. «Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης», σχολίασε».
«Και όλα αυτά», συμπλήρωσε, συνιστούν για την Ελλάδα «αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εδώ, στο πλαίσιο της Συνόδου, με μια σειρά από συναντήσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να σταλούν τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχουμε και ως Ευρωζώνη και ως Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θέλει, όμως, υπομονή, επιμονή, σύστημα, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή».
Η τρόικα επιστρέφει
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι με τις σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα, η χώρα ανακτά «μέρος της αξιοπιστίας της» και δίνει απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.
Και πρόσθεσε: Άρα, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».
Θυσίες προς όφελος των παιδιών μας
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, γνωρίζουν ότι οι θυσίες, οι αδικίες, οι πιέσεις είναι το κόστος που πληρώνουμε για λάθη του παρελθόντος για τα οποία ευθύνονται πρωτίστως οι κυβερνήσεις και ο πολιτικός κόσμος. Υπάρχει, όμως, κι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, υπάρχει ένα πρόβλημα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, κρατισμού, ένα πρόβλημα μη ανταγωνιστικότητας. Αυτό τώρα πρέπει να λυθεί προς όφελος των παιδιών μας, προς όφελος των επόμενων γενεών».
Μιλώντας για το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεών του σημείωσε ότι θα έχει «μια πληρέστερη εικόνα», γιατί θα συναντηθεί με τα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), θα μιλήσει στη γενική της συνέλευση και «θα έχουμε νομίζω και μία πολύ ουσιώδη συνάντηση και με την κα. Λαγκάρντ», όπως είπε, καθώς «και με το επιτελείο του ΔΝΤ, ενώ εκκρεμούν οι συναντήσεις μου με τον κ. Τρισέ και τον κ. Ρεν πάλι εδώ στην Ουάσιγκτον».
ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news