facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΕ: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν διοίκηση-συνδικαλιστές

Η διορία της 7ης Σεπτεμβρίου παρήλθε, η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε και πλέον είναι όλα τα σενάρια ανοικτά για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ. Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση, με πολύωρες συζητήσεις, διακοπές και την απαιτούμενη -κατά τις περιστάσεις- ένταση, διοίκηση και ΟΜΕ ΟΤΕ δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο.



Και πλέον, η μονομερώς αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό έρχεται ένα βήμα πιο κοντά -αν και επισήμως η διοίκηση δεν έχει θέσει το θέμα- με κατ΄ αρχάς 10% μείωση μισθών και κατά δεύτερον, εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας και 4ήμερη απασχόληση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις διεκόπησαν χθες αργά το βράδυ, με την διοίκηση του Οργανισμού να μην απαντά επίσημα στις προτάσεις που κατέθεσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, κάτι που πιθανολογείται ότι θα γίνει είτε σήμερα είτε αύριο. Ωστόσο, έστειλε το μήνυμα ότι αυτά που προτείνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν επαρκούν για να μειωθεί το εργασιακό κόστος του Οργανισμού στα επίπεδα που έχει ζητήσει η Deutsche Telekom.


Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να καταφέρει η διοίκηση να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές στο μόνιμο προσωπικό (προσληφθέντες πριν το 2005) που αποτελεί σχεδόν το 70% του δυναμικού του ΟΤΕ. Το "αγκάθι" είναι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του Οργανισμού που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις στον Οργανισμό, ο οποίος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και έχει ισχύ νόμου. Μάλιστα, για να υπάρξουν αλλαγές σε αυτόν, απαιτείται είτε συμφωνία με την ΟΜΕ ΟΤΕ είτε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Για τους μετά το 2005 προσληφθέντες στον ΟΤΕ, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του ομίλου, τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου.


Πάντως, τα περιθώρια και για τους μόνιμους εργαζομένους του ΟΤΕ έχουν στενέψει, αφού εάν δεν επιθυμούν να αντιμετωπιστούν ως απασχολούμενοι σε ΑΕ, αλλά σαν προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε ελοχεύει ο... κίνδυνος του ενιαίου μισθολογίου.


Στελέχη του Οργανισμού άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση των αποδοχών να κυμανθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα του 10%, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται πλέον πενθήμερο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΟΜΕ ΟΤΕ. Ως αντιστάθμισμα μάλιστα γι΄ αυτό το μέτρο, η ηγεσία του Οργανισμού έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας επί διετία. Επίσης, υπάρχει η σκέψη -ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους συνδικαλιστές- τα ρεπό των εργαζομένων να δίνονται Δευτέρα ή Παρασκευή, ώστε να δημιουργείται τριήμερο ξεκούρασης, και όχι μέσα στην εβδομάδα.


Τι ζήτησαν οι εργαζόμενοι


Η αντιπρόταση που υπέβαλλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό προβλέπει μείωση της μισθοδοσίας στο ανώτατο και ανώτερο management, πάγωμα αποδοχών για τους εργαζόμενους για τουλάχιστον μία διετία και ταυτόχρονη διασφάλιση των σημερινών θέσεων εργασίας.


Επίσης, η ΟΜΕ ΟΤΕ έθεσε και θέμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση, κάτι που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου αλλά η προσέγγιση των δύο πλευρών ήταν διαφορετική: η διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα ανάλογα με αυτά του προγράμματος περικοπών στην Cosmote, οι δε συνδικαλιστές ζητούν ένα πρόγραμμα ανάλογο της μεγάλης εθελουσίας εξόδου το 2005.


Η ΟΜΕ ζήτησε ακόμη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της περικοπής διαφημιστικών πακέτων, χορηγιών και άλλων προγραμμάτων προβολής, κοινό σχέδιο και στρατηγική αντιμετώπισης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, η οποία έχει μπει στο «στόχαστρο» και των συνδικαλιστών για τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει την αγορά και δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να εφαρμόσει εμπορική πολιτική, ούτε να παρέχει στη λιανική υπηρεσίες VDSL. Τέλος, πρότεινε τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη της εταιρείας.


Πηγή:www.capital.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news