facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πιθανότατα κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα..

Έρχονται για να σιγουρευτούν για τα μέτρα


«Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι μια εβδομάδα πριν στη Πολωνία». Αυτό φέρεται να δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν -Κλοντ Τρισέ.
 


 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Όπως πρώτο μετέδωσε το star.gr, Βενιζέλος και Λαγκαρντ συζήτησαν για τους όρους υπό τους οποίους επιστρέφει μέσα στην εβδομάδα τρόικα στην Αθήνα, ενώ προσδιορίστηκε ότι η επιστροφή του κλιμακίου θα γίνει μεσοβδόμαδα και πιθανότατα την Τετάρτη (χωρίς πάντως να ανακοινωθεί επίσημα η ακριβής ημερομηνία). 


 «Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων», σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος.


«Σημασία έχει ότι προχωράμε κανονικά. Ήδη εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. (...) Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 


Νωρίτερα, πάντως, είχε κάνει αίσθηση η δήλωση της κας. Λαγκάρντ, στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, πως «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς». Εκείνη την ώρα ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με 25 κορυφαίους τραπεζίτες. 


Μέσα στην δίνη των σεναρίων πάντως για ενδεχόμενη ελληνική χρεωκοπία και επεξεργασία σχεδίων για κούρεμα του χρέους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέδωσε πριν τη συνάντηση με την Λαγκάρντ οργισμένη ανακοίνωση, όπου χαρακτήριζε ως «κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» τα σενάρια που δημοσιεύονται σε ελληνικές κυριακάτικες εφημερίδες για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους και τα οποία βασίζονταν σε σχετικές φημολογίες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό. «Προφανώς οι συντάκτες τους δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά και επικίνδυνα είναι τα πράγματα για τη χώρα», έσπευδε να επισημάνει στην γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η Ελλάδα ούτε θα χρεωκοπήσει ούτε θα βγει από την ζώνη του ευρώ.
star.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news