facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρία

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).




Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το ισχύον σήμερα καθεστώς για την πιστοποίηση της αναπηρίας διακρίνεται για τον πολυκερματισμό, τις ανισότητες και τις αδικίες, την αδιαφάνεια και την διευκόλυνση των πελατειακών σχέσεων, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου (κανένας δεν γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων) την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών.


«Το νέο σύστημα που δημιουργούμε με το ΚΕ.Π.Α. είναι ενιαίο σε λειτουργία και κανόνες, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές και ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο, εύκολο στην πρόσβαση των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους», τόνισε ο υπουργός.


Το ΚΕ.Π.Α., που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θέτει ως στόχο να στηριχθούν οι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά -κυρίως- να σταματήσει η σπατάλη πόρων προς αναπήρους - «μαϊμούδες». Χαρακτηριστικά, το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.000 συντάξεις αναπηρίας -ή 11,7% του συνόλου- ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό έφτανε στο 16,56% και στον ΟΑΕΕ στο 10,6%.


Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μ.ο. της Ε.Ε. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του ΚΕ.Π.Α., παρατηρείται ήδη μείωση της δαπάνης αναπηρίας κατά 6,6% μέσα στο 2011.


«Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πραγματικά ανάπηρους. Να ενισχύσουμε τις παροχές αλλά και να αναπτύξουμε πολιτικές ένταξής τους στην αγορά εργασίας, για όσους από αυτούς δεν είναι συνταξιούχοι, να διευκολύνουμε για όλους την πρόσβαση σε κάθε κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε: «Έχουμε την υποχρέωση, όχι επειδή μας το επιβάλλει η Τρόϊκα αλλά επειδή είναι δική μας επιλογή, να σταματήσουμε την σπατάλη με τα φαινόμενα καταβολής συντάξεων και άλλων παροχών σε ‘'μαϊμούδες'' ανάπηρους».
Όλη η συνέντευξη τύπου


Σχετικά έγγραφα
Δελτίο Τύπου ΙΚΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news