facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή άνω των 75.000 ευρώ

Εγκύκλιος-«φωτιά» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Όχι μόνο νόμιμη, αλλά και επιβεβλημένη θα πρέπει να είναι η αυτόφωρη διαδικασία...
σε περιπτώσεις που το ύψος του διακρατηθέντος φόρου υπερβαίνει ετησίως τις 75.000 ευρώ, όριο το οποίο καθιστά το αδίκημα της φοροδιαφυγής, κακούργημα. Αυτόφωρη διαδικασία θα πρέπει, όμως, να εφαρμόζεται και όταν το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.


Αυτό επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελής σε εγκύκλιο-«φωτιά» που απέστειλε προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.


Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας δεν ενδείκνυται για οφειλές που μόλις υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, το ελάχιστο δηλαδή όριο, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται αξιόποινη.


«Σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λ.π και μη καταβολής βεβαιωμένων στο δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.


Ζητά δε, εντατικοποίηση της προσπάθειας καταστολής της φοροδιαφυγής, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το Ν.3943/2011, στον οποίο συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των κακουργηματικής υφής υποθέσεων φοροδιαφυγής.


Ακόμη, ο κ. Παντελής επισημαίνει στην εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ότι:


- Στις εισαγγελίες Εφετών επιβάλλεται να οριστούν (αν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) ιδιαίτερες δικάσιμοι του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στις οποίες θα προσδιορίζονται υποθέσεις φορολογικών κακουργημάτων.
- Το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και στις εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας με τον ορισμό ειδικών δικασίμων στα Μονομελή και Τριμελή Πλημμελειοδικεία.
- Στις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, επιβάλλεται να οριστούν ιδιαίτερες δικάσιμοι στις οποίες πρέπει να προσδιορίζονται αποκλειστικά και μόνο εφέσεις κατά καταδικαστικών (για πλημμελήματα φοροδιαφυγής) αποφάσεων του Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αντίστοιχα.
Ακόμη, ο κ. Παντελής ζητά από τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εκδίκασης των υποθέσεων φοροδιαφυγής από τα δικαστήρια της χώρας.


Διβάστε εδώ την εγκύκλιο

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news