facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Εντομοφάγοι θα έχουμε γίνει μέχρι το 2020

Εντομοφάγοι θα έχουμε γίνει μέχρι το 2020Η έκφραση «δεν χάφτω μύγες» σε κάποια χρόνια θα ανήκει στο παρελθόν. Γιατί όχι μόνο θα χάφτουμε μύγες, αλλά θα τις μαγειρεύουμε κιόλας. Αν και όλα αυτά ακούγονται εξωπραγματικά, είναι πέρα για πέρα αληθινά…



Κινούμενη στα χνάρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την προώθηση της εντομοφαγίας. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν επιστημονικές έρευνες με θέμα «τα έντομα ως νέες πηγές πρωτεϊνών».


Ήδη έχουν γίνει επαφές για το θέμα με κάποιες εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η βρετανική. Έτσι λοιπόν στο μενού μας θα μπουν ακριδο-σαλάτες, σκορπιό-σουπες, τριζονο-μακαρονάδες και μυρμήγκια τηγανιτά (Τι είναι ο μέρμηγκας…τι είναι το ζουμί του. Για μια τηγανιά πρέπει να εξοντώσεις ολόκληρο το είδος που λεει ο λόγος).


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Ντικέ, βραβευμένος καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βάγκενιγκεν της Ολλανδίας: «Μέχρι το 2020, θα αγοράζουμε έντομα στα σούπερ μάρκετ. Η αρχή θα γίνει με έντομα σε σάλτσες και σε μπέργκερ. Όντας αλεσμένα αυτά θα φαντάζουν περισσότερο εύγευστα».


Άλλωστε – συμπληρώνει ο καθηγητής – τα έντομα δεν θα πρέπει να μας προκαλούν αναγούλα, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά «οι γαρίδες της στεριάς». (Κύριε Ντικέ πόσο θέλετε να μας τρελάνετε…Ωραίες οι θεωρίες, αλλά η ζουζουνοφαγία δεν τρώγεται με τίποτα!).


Τέλος πάντων, εάν κάποιος καταφέρει να ξεπεράσει το όποιο οπτικό κώλυμα και όχι μόνο, τα έντομα – σύμφωνα με τους ειδικούς – φέρονται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μιας υγιεινής και οικολογικής διατροφής. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες (πρωτείνες, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα), ενώ συγκρινόμενα με το κρέας, είναι λιγότερα ενεργοβόρα και ρυπογόνα.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα συμβεί ότι έγινε και στο παρελθόν με το σούσι, που οι ευρωπαίοι το απεχθάνονταν και σήμερα το θεωρούν εκλεκτό μεζέ. Εξάλλου, τα έντομα βρίσκονται με τη μία ή την άλλη μορφή στο μενού του 80% της υφηλίου.


Ποιος να μας το έλεγε ότι θα ερχόταν κάποτε ο καιρός που θα λιγουρευόμαστε και θα γλυκοκοιτάμε σαν τις σαύρες ένα τροφαντό κουνούπι, μια καλοσιτεμένη ακρίδα ή ένα υπέρβαρο από την τεμπελιά τζιτζίκι. Δύσκολοι καιροί για ευρωπαίους που και νερό στο κρασί τους θα βάλουν και κάθε λογής ζουζούνι στο πιάτο τους.

ΠΗΓΗ: star

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news