facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εκβιάζει η Τρόικα... δάνεια μόνο για την κάλυψη των ομολόγων - Κόβονται μισθοί, συντάξεις και εφάπαξ – Προς την έξοδο 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι - Στο 30% αυξάνει η εργασιακή εφεδρεία - Νέα αύξηση ΕΦΚ

Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ , αναθεώρηση του ποσοστού της εργασιακής εφεδρείας, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr οι ξένοι φαίνεται να έχουν διαμηνύσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν σκοπεύουν να δίνουν λεφτά στην χώρα μας τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών του ελληνικού δημοσίου.
Δηλαδή, για μισθούς, συντάξεις, ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Αντίθετα θα εγκρίνουν ποσά τα οποία έχει ανάγκη η Αθήνα για να εξοφλήσει παλιά δάνεια και ομόλογα. Εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται για τον Δεκέμβριο 7 δις. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν τον συγκεκριμένο μήνα.
Η χθεσινή πάντως έκτακτη και κρίσιμη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που είχε δραματικό χαρακτήρα μετά την ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε με δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστίασε σε τρεις βασικούς στόχους για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Συγκεκριμένα:
• Στην πλήρη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012.
• Στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων το ταχύτερο δυνατόν «για να μην παράγουμε χρέος και να μη ζητάμε βοήθεια και για το χρέος της ελλειμματικής διοίκησης» όπως επεσήμανε.
• Στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Οι τρεις αυτοί στόχοι προϋποθέτουν όμως μία σειρά από νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα «κλειδώσουν» στην σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της Τρόικας.
Ο υπουργός αναμένεται να δώσει νέες υποσχέσεις στους ξένους ότι θα υπάρξει πλήρης επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου, για έλλειμμα 7,6% το 2011.
Έτσι ορισμένα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα έρθουν νωρίτερα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 4,5 δις. ευρώ στο οκτάμηνο του έτους ή των 1,7 δις. ευρώ που υπολογίζει η τρόικα στη λήξη της χρονιάς.
Επίσης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους λοιπόν πρέπει να καλυφθούν οι στόχοι εξοικονόμησης 350 εκατ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη, 245 εκατ. από τη μείωση των συμβασιούχων και συνολικά των 6,744 δις. ευρώ ήτοι 4,058 δις. από τις δαπάνες και 2,686 δις. από τα έσοδα, που έχουν υπολογιστεί για το 2011.
Για την επίτευξη αυτών των δημοσιονομικών στόχων ετοιμάζονται:
• Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με διακοπή συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και καταργήσεις θέσεων. Η εργασιακή εφεδρεία μπαίνει σε πρώτο πλάνο, και ο στόχος είναι να αποχωρήσουν περίπου 20.000 με 30.000 άτομα τώρα τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 150.000 υπαλλήλους. Ενώ θα απολύεται αμέσως, με τη λήξη της σύμβασης, κάθε συμβασιούχος. Συνολικά 25.000 με 30.000 συμβασιούχοι θα δουν την έξοδο από το δημόσιο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αυξάνει το ποσοστό της εργασιακής εφεδρείας.
• Μειώσεις μισθών έως και 40% μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου.
• Να μπει «πλαφόν» στις συντάξεις (πρόταση για 1.500 ευρώ), καθώς και περαιτέρω μείωση συντάξεων ΟΓΑ και ΝΑΤ,
• Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
• Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και η πρόταση που έχει γίνει είναι να υλοποιήσουν από 15 Οκτωβρίου την εξίσωση σε μεγαλύτερο ποσοστό ή ακόμα και την εφάπαξ αντί της βαθμιαίας, μέχρι το 2013, εξίσωσης.
• Νέα αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα θεωρείται εκ των ουκ άνευ για την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο κ. Βενιζέλος, το οποίο χαρακτήρισε «μικρό ασφάλιστρο κινδύνου» και μίλησε για τον κίνδυνο η φυρά να φθάσει από 20% έως και 50% αν δεν το πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες.
Η κυβέρνηση υπολογίζει τα έσοδα από το τέλος ακινήτων στα 2,6 δις. ευρώ ετησίως ή 5,2 δις. στη διετία 2011 -2012.
Η τρόικα εκτιμά ότι θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, ακόμα και στο 50%.
«Αν η τρόικα κάνει μειωμένο απολογισμό απόδοσης» τότε θα έχουμε «μέτρα εκβιαστικού χαρακτήρα» όπως τα αποκάλεσε ο υπουργός, ο οποίος μπορεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να του πουν «Βρείτε άλλο μέτρο, επιβαρύνετε τον ελληνικό λαό με άλλον τρόπο, ενδεχομένως άδικο και επαχθέστερο», όπως επισήμανε και ο ίδιος.
Τα ακόμα σκληρότερα μέτρα έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα με την άμεση εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου που έχουν ψηφιστεί για μέχρι το 2015.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news