facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Φόρος υπεραξίας στα ακίνητα


Νεα δεδομένα και μεγάλες ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων…
σχεδιάζει για το 2012 η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας σε αλλαγή σχεδίων υποψήφιους πωλητές και αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στο οικονομικό επιτελείο σκοπεύουν να επαναφέρουν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, τον οποίο πέρυσι κατήργησε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο πωλητής κάθε ακινήτου θα καλείται έτσι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει φόρο υπεραξίας (ή υπερτιμήματος, όπως τον ξέραμε παλιά), που φτάνει ή θα ξεπερνά και το 20%.


Με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αγοραστές των ακινήτων σχεδόν θα απαλλάσσονται από φόρους προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά. Θα πληρώνουν μόνο ένα πολύ μικρό τέλος συναλλαγής, της τάξεως του 1% της αντικειμενικής αξίας.

Σήμερα το κόστος κάθε μεταβίβασης επωμίζεται ο αγοραστής. Αυτός πληρώνει τον φόρο μεταβίβασης, που υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για ακίνητα αξίας έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 8%, που αυξάνεται στο 10% όταν η μεταβίβαση αφορά σπίτια και οικόπεδα η αντικειμενική αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη.

Μεταβίβαση με 1%-3%

Το σύστημα αυτό αλλάζει. Από τη νέα χρονιά όσοι μεταπωλούν ακίνητα θα επιβαρύνονται με φόρο της τάξεως του 5%-20%, ενώ οι αγοραστές θα πληρώνουν το τέλος συναλλαγής, το οποίο ανέρχεται στο 1-3% της αντικειμενικής (φορολογικής) αξίας.

Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται βάσει της διαφοράς της αντικειμενικής αξίας που είχε το ακίνητο όταν αγοράστηκε σε σχέση με την αντικειμενική που θα έχει όταν πωληθεί. Το ποσό αυτό θα θεωρείται το «κέρδος» που αποκόμισε ο πωλητής από την επένδυσή του και θα φορολογείται γι’ αυτό. Ο φόρος θα είναι υψηλότερος για όσους αγοράζουν και πωλούν γρήγορα τα ακίνητα αποκομίζοντας κέρδη, ενώ θα μειώνεται δραστικά για όσους επενδύουν μακροχρόνια.
πηγη

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news