facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μόνο πολιτικές ευθύνες είδε η Επιτροπή για τα υποβρύχια


Ατιμώρητοι φαίνεται πως θα μείνουν οι υπεύθυνοι ακόμη ενός σκανδάλου που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Η έκθεση της Επιτροπής για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα που διερευνούσε την πορεία των συμβάσεων των γερμανικών υποβρυχίων από το 2002 μέχρι και το 2009 εντόπισε βαρύτατες πολιτικές, άλλα όχι ποινικές ευθύνες για όσους διετέλεσαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και το συμπέρασμα των κομμάτων είναι κοινό, αναφορικά με τη ζημία που επήλθε στο ελληνικό δημόσιο τόσο από την υπογραφή όσο και από την υλοποίηση των συμβάσεων και αυτή τη φορά εκδόθηκαν 5 διαφορετικά πορίσματα για τις ευθύνες

Στη διαπίστωση ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες των υπουργών Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2006-2009, σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "οι ευθύνες αυτές αναδείχθηκαν έντονα για την περίοδο 2006-2009, δεν προέκυψαν, όμως, στο παρόν στάδιο στοιχεία για περαιτέρω έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες".
Σύμφω με τους κυβερνητικούς βουλευτές καταγράφηκαν αδυναμίες των συμβατικών όρων, αδράνεια, σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου, διεξαγωγή αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και σύγχυση ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου "Παπανικολής" να ανταποκριθεί στις συμβατικές προδιαγραφές, που είχαν αντίκτυπο στην εξέλιξη των δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια. Όπως τονίζουν, Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να βρεθεί η ελληνική πλευρά αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασης από τους αναδόχους παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλλει συνολικά για τις δύο συμβάσεις 2.033.100.000 ευρώ.
Δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες η Ν.Δ.
Η Νέα Δημοκρατία, διαχωρίζοντας τη θέση της από αυτή των υπολοίπων κομμάτων, εξαιρεί από τις πολιτικές ευθύνες τους υπουργούς της περιόδου 2004-2009. "Προκύπτει με σαφήνεια ευθύνη στο πρόσωπο εκείνων που ενέκριναν την υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων οι οποίες περιείχαν όρους ιδιαίτερα επαχθείς για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου", αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.
Για την περίοδο 2004-2009, υποστηρίζεται ότι "η πολιτική ηγεσία ουδεμία ποινική ευθύνη φέρει, αφού κύριο μέλημα των υπουργών της παραπάνω περιόδου ήταν πάντοτε η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα στα στενά συμβατικά όρια και υπό το βάρος της εξυπηρέτησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων". "Οι κακές συμβάσεις έδεσαν πισθάγκωνα το ελληνικό δημόσιο", δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνοντας ότι "το πρόβλημα ανέκυψε αφού είχε καταβληθεί το 80% του τιμήματος για τις δύο συμβάσεις".
ΚΚΕ: Σε 3 υπουργούς ΠΑΣΟΚ και δύο της ΝΔ οι ευθύνες
Πολιτικές ευθύνες για τους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη βλέπει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από πράξεις και παραλείψεις τους. "Ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στον Ε. Βενιζέλο για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την γερμανική πλευρά, που οδήγησε στο ζημιογόνο 3885/2010 για τα ελληνικά συμφέροντα, και γι΄ αυτό σκανδαλώδη" επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Ο ίδιος επισήμανε ότι πολλές πλευρές πρέπει να εξεταστούν παραπέρα σε βάθος για να διερευνηθεί αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.
Αναφορικά με την πρώτη σύμβαση του 2000, στο πόρισμα του ΚΚΕ τονίζεται ότι η ευθύνη βαρύνει τον Άκη Τσοχατζόπουλο και όσους πήραν μέρος και συμφώνησαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, ενώ για τη δεύτερη το ΚΥΣΕΑ και ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Περαιτέρω διερεύνηση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και εξειδικευμένου καταμερισμού πολιτικών ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην εισαγγελική παραγγελία, δηλαδή στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1997-2002 και όλων των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που χειρίστηκαν τις επίδικες συμβάσεις, αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της, αποδίδοντας ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι διαφαίνεται κίνδυνος αναπαραγωγής νέου κύκλου σκανδάλων "ιδίως μετά τις αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της γερμανικής Treuhand, η οποία διεξήγαγε τις ιδιωτικοποιήσεις των κραταιών επιχειρήσεων της Ανατολικής Γερμανίας".
Μεϊμαράκη δείχνει το ΛΑΟΣ
Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για όλους, κυρίως για την περίοδο Μεϊμαράκη, διαπιστώνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής. "Συμφωνώ για τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την εκάστοτε ηγεσία του ΥΕΘΑ, για την ελεγχόμενη περίοδο, ειδικότερα όμως κατά το διάστημα 2006-2009", αναφέρει ο κ. Κοραντής και σημειώνει επιπλέον για την περίοδο του κ. Μεϊμαράκη ότι "τελικό αποτέλεσμα των κακών χειρισμών και της κωλυσιεργίας ήταν η καταγγελία των συμβάσεων από τη γερμανική πλευρά".
Στον πρόεδρο της Βουλής η έκθεση
Η Επιτροπή ζητάει από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης της στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε σε συνδυασμό και με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που είχε ερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, να διευκολυνθεί στη θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος παντός υπευθύνου. Προτείνεται επίσης να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου και να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, με την εκτίμηση ότι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την εξέταση των συμβάσεων θα διευκολύνουν την απόδοση ευθυνών σε βάρος όλων των ενεχομένων, δεδομένου ότι "τα συμβατικά κενά και ελαττώματα, συνδέονται κατά την εκτίμηση της Επιτροπής με τον χρηματισμό προσώπων που ερευνά η Εισαγγελική Αρχή".

ΠΗΓΗ ENET

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news