facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αναζήτηση λύσεων για τους Ρομά στην Αττική

Με έγγραφο της η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας προειδοποιεί για τις διαστάσεις του προβλήματος τόσο της αυθαίρετης εγκατάστασης των Ρομά όσο και των πρακτικών τους προκειμένου να ανακυκλώνουν μέταλλα.


Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ και αφορά τόσο την αυθαίρετη εγκατάσταση των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, όσο και τις συνέπειες στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, από το κάψιμο καλωδίων και ελαστικών.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η “διάχυση της ρύπανσης σε ατμόσφαιρα, έδαφος και νερά με συνέπειες στη δημόσια υγεία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων”, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας. Το έγγραφο εστιάζει στη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσω πιλοτικής εφαρμογής στο Βοτανικό, όπου εδώ και έξι και πλέον χρόνια, αθίγγανοι Ρομά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες καλωδίων και άλλων μεταλλικών υλικών και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε παράνομο καταυλισμό τους και τα καίνε καθημερινά, προκειμένου να διαθέσουν χαλκό σε γειτονικά σκραπατζίδικα, που λειτουργούν παράνομα.
Σύμφωνα με το έγγραφο έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο δράσης για την άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος, του οποίο προτεραιότητα αποτελεί η άμεση ένταξη των Ρομά και εν γένει ρακοσυλλεκτών, σε νόμιμες και μόνιμες εργασιακές διαδικασίες ώστε να παραδίδουν το υλικό τους σε νόμιμα και αδειοδοτημένα σημεία παραλαβής ή απ΄ ευθείας σε νόμιμες επιχειρήσεις διαχείρισης καλωδίων, ώστε να σταματήσει η καύση καλωδίων και να καταγράφονται οι ποσότητες των καλωδίων.
Το ζήτημα απασχολεί πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες και με εντολή του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί δράσεις για την οριστική επίλυση του θέματος, κυρίως μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης των Ρομά σε κατάλληλους χώρους και μέσω της λήψης μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Στην ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ καταγγέλλεται ακόμα ότι στον παράνομο καταυλισμό Αθιγγάνων στο Νομισματοκοπείο σπαταλούν παράνομα νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, διαταράσσουν την κοινή ησυχία της περιοχής και κλέβουν και ηλεκτρικό ρεύμα από τις κολώνες της ΔΕΗ. Καταγγέλλεται επίσης καύση καλωδίων και ελαστικών με συνέπεια η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή να είναι αποπνικτική. Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στη Βουλή και για την περιοχή του Ασπροπύργου όπως και για άλλες περιοχές της χώρας.                                                      πηγη

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news