facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μόνο το 6,41% των δαπανών του κράτους «περνά» από τη Διαύγεια

Ο λόγος για 21,5 δισ. ευρώ που έδωσε το κράτος μόνο μέσω των υπουργείων του το πρώτο εξάμηνο του έτους (χωρίς να προσμετρηθούν συντάξεις, τόκοι, χρεολύσια κ.λπ.) και για τα οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία.


Εως την προηγούμενη Παρασκευή από το ποσό αυτό μόνο τα 1,5 δισ. ευρώ είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www. gov.diavgeia.gr στο πεδίο που αναγράφονται οι δαπάνες των φορέων. Οι υπόλοιπες δαπάνες αξίας 20 δισ. ευρώ είναι παράτυπες με βάση τον νόμο περί διαύγειας, που ορίζει ότι από τον προηγούμενο Οκτώβριο όλα τα υπουργεία οφείλουν να κοινοποιούν στη σχετική ιστοσελίδα κάθε πράξη που υπογράφουν για να αποκτά αυτή νομιμότητα.

Τα ποσά αφορούν μόνο στις δαπάνες των υπουργείων, εξαιρουμένων των γενικών κρατικών δαπανών (π.χ. για συντάξεις, τόκους, χρεολύσια). Δεν περιλαμβάνουν επίσης τις δαπάνες φορέων, καθώς η Διαύγεια έχει καταργήσει τη συνολική σελίδα ανάρτησης των δαπανών (τουλάχιστο την προηγούμενη εβδομάδα) καθιστώντας πολύ δύσκολη τη συλλογή των στοιχείων.

Οι διαφορές στις επιδόσεις των υπουργείων είναι τεράστιες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το υπουργείο Υγείας από τα 3,1 δισ. ευρώ που διαχειρίστηκε το εξάμηνο του 2011 έδωσε λογαριασμό μόνο για τα 6 εκατ. ευρώ εξ αυτών, δηλαδή για το 0,20%. Επεται σε επιδόσεις το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με δαπάνες 8,29 δισ. ευρώ και δημοσίευση πληρωμών αξίας 20 εκατ. ευρώ (του 0,24%).

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κοινοποίησε στη Διαύγεια μόνο το 1,53% του συνόλου των πληρωμών του εντός του 2011, το Εθνικής Αμυνας το 1,59% και το υπουργείο Οικονομικών το 2,61%. Οσο για το υπουργείο Εσωτερικών που «τρέχει» το έργο, επί συνόλου δαπανών 2,57 δισ. ευρώ έδωσε λογαριασμό μόνο για 80,79 εκατ. ευρώ, δηλαδή για το 3,14%.

Καλές -σχετικά- επιδόσεις εμφανίζει το υπουργείο Υποδομών με καταγραφή του 43,12% των πληρωμών του και το Αγροτικής Ανάπτυξης με το ποσοστό στο 52,96%. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών στο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε δαπάνες 129 εκατ. ευρώ και μέχρι τις 12 Αυγούστου είχε ανεβάσει στη Διαύγεια ποσά αξίας 203,79 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως 10 μεγάλες συναλλαγές ληξιπρόθεσμων οφειλών, πληρωμών προς οργανισμούς και άλλες αδιευκρίνιστες δαπάνες.

Ολα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα σειρά οριζόντιων μέτρων για τη μείωση των δημόσιων δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και ορατό το ενδεχόμενο απολύσεων. Η Διαύγεια, το μόνο ορατό στους πολίτες εργαλείο ελέγχου του δούναι και λαβείν του κράτος, δεν τηρείται.

Αρμόδια στελέχη από καιρό εκφράζανε τα παράπονά τους για την απουσία προσωπικού που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο των αναρτήσεων, οι οποίες πέρα από τις δαπάνες περιλαμβάνουν και έναν τεράστιο όγκο άλλων αποφάσεων και πράξεων όπου πράγματι πλέον μπορεί να έχει πρόσβαση ο πολίτης.

Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη γίνεται οξύτερο από την απουσία άλλου συστήματος αυτόματης εγγραφής και παρακολούθησης των δοσοληψιών του Δημοσίου. Ο λόγος για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το καλοκαίρι του 2011 θα ήταν έτοιμο και ορατό στους πολίτες, καταγράφοντας κάθε δοσοληψία του ευρύτερου Δημοσίου (από την ώρα της υπογραφής της σχετικής υποχρέωσης), ή για το υποκατάστατο σύστημα «ΕΥΔΗΜΟΣ» που μπήκε στο «συρτάρι».

Καθυστέρηση στη λειτουργία της εμφανίζει και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, που θα έδειχνε την μισθοδοσία του συνόλου των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο. Η κάλυψη των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων έχει εγκαταλειφθεί, ενώ τα τελευταία στοιχεία (5 Αυγούστου 2011) δείχνουν ότι 73% καλύπτεται από τις μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010, όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr.

Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί.

Η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώριση και ανάρτηση των νόμων και των πράξεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.    πηγη

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news