facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 10.500.000 ΕΥΡΩ!


38% παραπάνω η τιμή που προσφέρθηκε στη... διαπραγμάτευση της... απευθείας ανάθεσης (!), δηλαδή 1.803.360 περισσότερα θα πληρώσει ο ΟΕΔΒ                                                                                             Τεράστιες οι ευθύνες της υπουργού Παιδείας                                                  Την ώρα που κόβουν τις συντάξεις και τους μισθούς, πετάνε εκατομμύρια ευρώ


Ούτε φωνή ούτε λαλιά από την υπουργό Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, για τον... πρόχειρο διαγωνισμό προμήθειας χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων για τη νέα χρονιά, που αρχίζει σε λιγότερο από έναν μήνα. Σιωπή κάθε άλλο παρά αθώα, για την αποκάλυψη που είχαμε στην πρώτη σελίδα της περασμένης Κυριακής. Σιωπή που προδίδει ενοχή...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Και το ξέρει πολύ καλά η κυρία υπουργός. Πρόχειρος διαγωνισμός με... διαπραγμάτευση για προμήθεια αξίας 10.500.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) είναι από τ’ άγραφα. Και κάθε άλλο παρά προς τα περί διαύγειας συνάδει. Και δεν έχει την παραμικρή σχέση με ίχνος διαφάνειας, που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πολύ σωστά έχει κάνει σημαία, με τα τέρατα και σημεία που έγιναν στον διαγωνισμό αυτό. Και ασφαλώς θα πρέπει να επέμβει ο Εισαγγελέας. Και βεβαίως βεβαίως και ο τηρητής του νόμου και επιβλέπων την εφαρμογή του γενικός διευθυντής κ. Λ. Ρακιντζής.

Με ευθύνη απόλυτη του υπουργείου Παιδείας και της διορισμένης από την υπουργό διοίκησης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), την ημέρα (Παρασκευή 7 Αυγούστου) που γινόταν η διαπραγμάτευση μεταξύ των τριών μειοδοτών που συμμετείχαν (τρεις ήταν οι κατηγορίες του ζητούμενου χαρτιού - ρολά 80 γραμ., φύλλα 80 γραμ. και χαρτόνι 200 γραμ.), όλη η ποσότητα του χαρτιού βρισκόταν ήδη από πολλές μέρες πριν στις αποθήκες του ΟΕΔΒ, για... φύλαξη! Τώρα πώς μπορεί δημόσιος οργανισμός, να προσφέρει τις αποθήκες του σ’ έναν ιδιώτη για να φυλάει εμπορεύματά του, αυτό μόνο η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να το εξηγήσει στην κοινή γνώμη. Άραγε αν και άλλες επιχειρήσεις ζητήσουν να φυλάξουν τα προϊόντα τους στον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, θα μπορεί να αρνηθεί, όταν υπάρχει ήδη προηγούμενο;

Ποιος, κυρία υπουργέ, θα αμφισβητήσει όποιον πει ότι εκ των προτέρων είχε ανατεθεί η προμήθεια των 10.500.000 ευρώ (3,407 δισ. δραχμούλες); Τι άλλο από ΣΤΗΜΕΝΟΣ μοιάζει;

Και δεν είναι μόνο αυτή η ένδειξη που ξεπερνάει και τις αποδείξεις. Οι τιμές που προσφέρθηκαν ήταν οι ίδιες που είχαν προσφερθεί και στον κλειστό διαγωνισμό που είχε γίνει. Επομένως ποια είναι η διαπραγμάτευση που απαιτεί ο νόμος να γίνει; Απλώς κάθισαν στο τραπέζι και είπαν καλημέρα σας... Τι χρειαζόταν; Για τους τύπους, θα πείτε... Ναι... Προ παντός οι τύποι...

Όμως να ήταν μόνο αυτό... Οι τιμές που προσφέρθηκαν, κύριε πρωθυπουργέ, ήτοι κατά 38%(!) ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, για εισαγόμενο χαρτί (δεν παράγεται στην Ελλάδα) της ίδιας ποιότητας με τη ζητούμενη.

Συγκεκριμένα, για να έχετε μια γεύση, κύριε Παπανδρέου και σεις κυρία Διαμαντοπούλου, η τιμή εισαγωγής χαρτιού από μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανία από 100% χημικό πολτό, 80 γραμ. σε ρολά είναι (χωρίς διαπραγμάτευση) 760 ευρώ (επτακόσια εξήντα) ο τόνος και η τιμή που προσφέρθηκε στην... τελική διαπραγμάτευση είναι (κρατηθείτε) 1.049 ευρώ (!), ήτοι 289 ευρώ παραπάνω ο τόνος! Που σημαίνει ότι το Δημόσιο –ο ΟΕΔΒ– θα πληρώσει 1.803.360 ευρώ παραπάνω!

Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό το άνοιγμα; Το αυτονόητο... Που δικαιωματικά βγάζει ο κάθε πολίτης. Τιμές με ημίψηλο καπέλο. Γιατί; Την απάντηση ας την αναζητήσουν ο Εισαγγελέας και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα ακόμη στοιχείο, που θα πρέπει να ερευνήσετε, κυρία υπουργέ της Παιδείας, είναι ότι η ποσότητα χαρτιού που ζητήθηκε με τον διαγωνισμό που έκανε ο υπό την εποπτεία σας ΟΕΔΒ είναι ΔΙΠΛΑΣΙΑ από αυτή που χρειάζεται για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων της φετινής χρονιάς. Σας περισσεύουν λεφτά σε περίοδο που ψάχνετε και το τελευταίο ευρώ για να πληρωθούν οφειλές του Δημοσίου και να μαζευτούν τα χρήματα που ζητάει η «τρόικα»; Ποιος ο λόγος της διπλάσιας ποσότητας που παρήγγειλε ο ΟΕΔΒ; Και εδώ πολλά τα ερωτήματα και οι υποψίες που γεννιούνται...


Θυμήθηκαν
το... δημόσιο συμφέρον

Όμως υπάρχουν και χειρότερα. Η με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του χαρτιού, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και πέρυσι που είχαμε μπει στην οικονομική κρίση –επομένως αυτό δεν μπορεί να το επικαλείται η διοίκηση του ΟΕΔΒ ως δικαιολογία– η προκήρυξη γινόταν από τον Οκτώβριο (όπως και ο διαγωνισμός ανάθεσης της εκτύπωσης και της βιβλιοδεσίας) και όλα είχαν λήξει τον Μάρτιο.

Να πούμε ότι υπήρχε απειρία; Αλίμονο αν το ισχυριστεί η πρόεδρός του κυρία Διαμαντοπούλου, όταν μάλιστα ξέρει ότι τα περιθώρια είναι δεσμευτικά, αφού χωρίς βιβλία δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Η επίκληση, ως δικαιολογία, της καθυστέρησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία δεν ενέκρινε τις συμβάσεις, γιατί είχαν παραλείψεις ουσιώδεις, την ευθύνη δεν την έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του, αλλά εκείνοι που δεν φρόντισαν για τη νομιμότητα της προκήρυξης και των συμβάσεων.

Και τα «ελαττώματα» που δεν επέτρεπαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο να δώσει το «ok» ήταν ότι το ποσό της δαπάνης μαζί με τον ΦΠΑ υπερέβαινε τον προϋπολογισμό. Κι επίσης ότι μεταξύ των μελών της επιτροπής του διαγωνισμού ήταν συνταξιούχος υπάλληλος του οργανισμού, πράγμα που απαγορεύεται.

Το δημόσιο λοιπόν συμφέρον η διοίκηση του ΟΕΔΒ δεν φρόντισε να το διασφαλίσει. Το... ξέντωσε όμως για να νομιμοποιήσει τον πρόχειρο διαγωνισμό, που στην ουσία αποτελεί απευθείας ανάθεση!


Λάστιχο είναι
το δημόσιο συμφέρον;

Άραγε, σε άλλους διαγωνισμούς του Δημοσίου έχει γίνει η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος για να δοθούν έργα και προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ, με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης, όπου ουσιαστικά υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων προσυνεννόηση, ενδεχομένως με την ανοχή των κρατικών λειτουργών...
Ίσως πρέπει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, παρά τις τόσες σκοτούρες που έχει, να δώσει εντολή για μια έρευνα αν γίνονται τέτοιες ύποπτες μεθοδεύσεις.

Το δημόσιο συμφέρον πρέπει η υπηρεσία να το επικαλείται μόνο σε έκτακτες ανάγκες και όχι να αφήνει εσκεμμένα, καθυστερώντας να προκηρύξει τον διαγωνισμό, να δημιουργηθούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης.


Θα μείνουν χωρίς βιβλία!

Όμως και ο λόγος του δημόσιου συμφέροντος που αναφέρεται στο πρακτικό 26/1-8-2011, του ΟΕΔΒ, που περιέχει και την απόφαση για... διαπραγμάτευση, κάθε άλλο παρά έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Αναφέρει συγκεκριμένα η εισήγηση ότι:

«γ) συντρέχει η ύπαρξη δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της χώρας διά της παραγωγής και προμήθειας των ως άνω βιβλίων. Πάνω απ’ όλα, επειδή είναι αδιανόητο για εμάς να μην καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατό συντομότερη παραγωγή και αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, θεωρώντας αυτό ύψιστο καθήκον της Πολιτείας και όλων μας».

Για ποιο όμως δημόσιο συμφέρον και ότι είναι αδιανόητο να μην καταβληθεί προσπάθεια για τη συντομότερη παραγωγή και αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, κάνει λόγο η εισήγηση όταν άλλα χρόνια, ακόμη και πέρυσι, σχεδόν όλα τα βιβλία είχαν παραδοθεί από τον Αύγουστο (τμηματικά είχαν αρχίσει οι παραδόσεις από τον Ιούνιο) στις αποθήκες του οργανισμού και είχε ξεκινήσει η αποστολή; Και φέτος ακόμα δεν έχουν πάρει τα τυπογραφεία από τον οργανισμό το χαρτί για να αρχίσει η εκτύπωση.

Και αλίμονο αν η υπουργός Παιδείας δεν έχει ενημερωθεί ότι τα σχολεία θα έχουν βιβλία τα Χριστούγεννα. Και αυτό είναι κοινό μυστικό σ’ όλους τους ορόφους του ΟΕΔΒ. Μάλιστα ο σύλλογος των εργαζομένων έχει βγάλει και σχετική ανακοίνωση.


Σκάνδαλο καραμπινάτο

Έπειτα απ’ όλα αυτά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η απευθείας ανάθεση της προμήθειας του χαρτιού δεν αποτελεί ένα τεράστιο, καραμπινάτο σκάνδαλο, με αναντίρρητες τις ευθύνες από την υπουργό μέχρι τη διοίκηση του ΟΕΔΒ. ΅

Το ίδιο είχε συμβεί και με την εκτύπωση των τετραδίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Και καλό θα ήταν να επεκτείνει την έρευνα ο Εισαγγελέας και σ’ αυτήν την υπόθεση.

Δυστυχώς, με την ευκολία που βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει στις περισσότερες προμήθειες του Δημοσίου...

Και μετά φταίει ο κόσμος που γεμίζει τις πλατείες και φωνάζει κατά των πολιτικών... Κυρίως του κόμματος που κυβερνάει.

πηγη



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news