facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ανησυχούν στην Αμερική μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Το ενδεχόμενο επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, που αναζωογονήθηκε από την υπερψήφιση του νέου (μεσοπρόθεσμου) προγράμματος λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής βουλής, έχει επαναφέρει την αισιοδοξία στους διεθνείς επενδυτές.

Μετά από μια διαρκή πτώση, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης, τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, με τον δείκτη Dow Jones να ανεβαίνει κατά 5.4%, κλείνοντας με 228 μονάδες κάτω από το ρεκόρ του περασμένου Απρίλη.


Εν τούτοις, για να πετύχει η ελληνική διάσωση, θα πρέπει να επιλυθούν κάποια καίρια ζητήματα. Υπάρχουν φόβοι, ότι τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και κάποιων άλλων χωρών της ευρωζώνης, απλά κρύβονται κάτω από το χαλί. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χώρες ίσως προχωρήσουν σε κάποια αναδιάρθρωση των χρεών τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να υποστούν απώλειες. Ιδού μερικά από τα προβλήματα της Ελλάδας, και πως αυτά επηρεάζουν τους Αμερικανούς επενδυτές και καταναλωτές:


Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα υφίσταται μια οδυνηρή ύφεση, και η οικονομία της είναι αναποτελεσματική. Δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το τεράστιο εθνικό χρέος της, που βρίσκεται κυρίως στα χέρια ξένων κατόχων ομολόγων της.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ έχουν απαιτήσει από τη χώρα ένα δραματικό πρόγραμμα λιτότητας, με αντάλλαγμα το δεύτερο πακέτο διάσωσής της, ύψους $17 δισ. Οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων έχουν προκαλέσει αναταραχές και διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, αφού οι πολίτες θεωρούν τα μέτρα δρακόντεια.



Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;

Η μεγαλύτερη απειλή θα είναι η μείωση της πίστωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τράπεζες και γενικά οι δανειστές που θα πληγούν, θα μειώσουν δραστικά τη πιστωτική τους δραστηριότητα, επιβραδύνοντας την παγκόσμια οικονομία.

Αν και η Ελλάδα δεν είναι παρά μια «χαραμάδα» σε σχέση με την γενικότερη ευρωπαϊκή οικονομία, οι ειδικοί φοβούνται την μεταδοτικότητα της κρίσης σε άλλες αδύναμες χώρες, όπως είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, και ίσως και η Ισπανία, που επίσης πλήττονται από αναιμική ανάπτυξη και βαριά χρέη. Όπως λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Capital Management Gary Schlossberg, «Το πραγματικό ζήτημα είναι η μεταδοτικότητα, και όχι η Ελλάδα…».



Πως θα επηρεαστούν οι Αμερικανοί επενδυτές;

Ένα πλήγμα στη παγκόσμια πίστωση, θα χτυπήσει την ήδη πάσχουσα αμερικανική οικονομία. Μια χρεοκοπία είναι πιθανό να προκαλέσει απώλειες ακόμη και στα υπερασφαλή μέχρι σήμερα αμοιβαία κεφάλαια.

Οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα, αλλά έχουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Και κάποια αμερικανικά funds έχουν σοβαρές επενδύσεις σε αυτές τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Fitch Ratings,
τα 10 μεγαλύτερα αμερικανικά prime money funds έχουν τα μισά τουλάχιστον από τα κεφάλαιά τους τοποθετημένα σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάποια από αυτά θα υποστούν απώλειες, αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεοκοπήσουν. Θα συμβεί δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε το 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Bros. Holdings Inc.

Άλλοι όμως ειδικοί δεν ανησυχούν, θεωρώντας την απειλή υπερβολική. Όπως λένε, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να αναβάλλει το μοιραίο για το μέλλον, δίνοντας αρκετό χρόνο στους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τονίζουν μάλιστα, ότι η κατάρρευση της Lehman Bros κόστισε μόλις ένα σεντ ανά μετοχή. «Ακόμη και μια ελληνική χρεοκοπία, δύσκολα θα θίξει τα funds των κεφαλαιαγορών…», λέει ο Greg McBride, οικονομικός αναλυτής της Bankrate.com.



Τι σημαίνει η ελληνική κρίση για το δολάριο των ΗΠΑ;

Το ευρώ έχασε την αξία του το τελευταίο διάστημα, αφού πολλοί επενδυτές προσέφυγαν στην ασφάλεια του δολαρίου. Αυτή η τάση όμως αναστρέφεται σήμερα, καθώς το ευρώ πήρε τα επάνω του μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ένα ασθενές δολάριο ίσως να συντελέσει σε πληθωριστικές τάσεις, ανεβάζοντας την τιμή του αργού πετρελαίου, και άλλων ευρωπαϊκών εισαγωγών. Μπορεί όμως και να τονώσει την αμερικανική οικονομία, καθιστώντας τα αμερικανικά προϊόντα φτηνότερα στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς.



Πως θα επηρεαστεί ο Αμερικανός επενδυτής και καταναλωτής, αν τελικά αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας;

Δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση αν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει. Δεν θα υπάρχει καν ζήτημα, λένε οι ειδικοί.

S.A.-Los Angeles Times

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news